| |

S-a lansat studiul privind implementarea ordinelor de protecție pentru victimele violenței în familie și aplicarea altor prevederi din Codul Penal referitoare la violența în familie și violența sexuală

20151207_112543

Rețeaua organizațiilor ne-guvernamentale cu activitate în domeniul prevenirii și combaterii violenței împotriva femeilor (Rețeaua VIF) a lansat luni, 7 decembrie, un studiu cu privire la implementarea ordinelor de protecție pentru victimele violenței în familie și aplicarea altor prevederi din Codul Penal ce vizează violența domestică și violența sexuală.

Studiul are la bază datele oficiale de pe portalul instanțelor din România (http://portal.just.ro) și din scrisorile de răspuns la solicitarea de date cu privire la violența în familie și violența sexuală adresată inspectoratelor județene de poliție, parchetelor de pe lângă tribunale și parchetelor de pe lângă judecătorii.

Din analiza datelor reiese că, în prezent, emiterea de către instanțe a unui ordin de protecție pentru victima unei violențe în familie durează, în medie, 30 de zile, cu 7 zile mai puțin decât la începutul anului 2014, dar în continuare prea mult pentru a asigura protecția imediată a victimelor. Din totalul de 1771 de cereri de emitere a unui ordin de protecție, depuse în perioada oct. 2014-martie 2015, cele mai multe, 91,8% au fost solicitate de femei. Doar 41% din cererile depuse au fost admise de judecătorii. Cele mai multe cereri au fost depuse în București, 272 de cereri iar cele mai puține în județul Harghita, în număr de 7. Evacuarea agresorului din locuință a fost decisă în 112 cazuri iar în 6 cazuri instanța a obligat agresorul la predarea armelor. În 64 de cazuri s-a recomandat participarea agresorului la un program de consiliere.

Din interviurile luate la 7 secții de poliție din țară (Mehedinți, Satu Mare, Vaslui, Vrancea, București, Brașov) a reieșit că nu există o procedură unică de punere în executare a ordinului de protecție la nivelul Poliției. Numărul de cauze constituite în urma încălcărilor ordinelor de protecție la nivelul inspectoratelor județene de poliție a fost de 35 pentru agresori bărbați și 1 pentru agresori femei în 12 inspectorate județene de poliție și o secție din București.

O cifră importantă este numărul de sesizări de violență în familie la nivelul anului 2014, primit de la Direcția pentru apelul unic de urgență 112. În 2014 s-au făcut la nivel național 40.745 de sesizări de violență în familie la numărul 112.

La parchetele de pe lângă judecătorii, conform datelor culese, în 2014 au fost înregistrate 4005 de plângeri pentru infracțiuni de violență în familie (3026 victime femei, 979 victime bărbați) din care au fost finalizate cu rechizitoriu un număr de 69 de cazuri (cu 23 victime bărbați și 46 victime femei). În ceea ce privește infracțiunile de natură sexuală, în anul 2014 la parchetele de pe lângă judecătorii au fost înregistrate 682 de plângeri prealabile pentru viol (615 victime femei și 67 de victime bărbați) din care au fost finalizate cu rechizitoriu 100 de dosare (96 având victime femei și 4 victime bărbați); pentru agresiune sexuală au fost înregistrate 69 de plângeri prealabile (50 victime femei și 19 victime bărbați) din care s-au finalizat cu rechizitoriu 7 (toate având victime femei); pentru hărțuire sexuală au fost înregistrate 33 de plângeri (27 victime femei, 6 victime bărbați) din care niciuna nu a fost finalizată cu rechizitoriu.
20151207_112612

Studiul a fost lansat luni, 7 decembrie, în cadrul unui eveniment public la care s-au discutat de asemenea și o serie de propuneri de modificări legislative pentru siguranța femeilor victime ale violenței. La întâlnire a fost prezentă doamna Ioana Cazacu, secretar de Stat în cadrul Agenției Naționale pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați (ANES) din Ministerul Muncii, judecători, polițiști, asistenți sociali și cadre didactice de la Academia de Poliție.

Una din principalele propuneri a vizat introducerea în legislație a ordinului de protecție de urgență pentru victimele violenței domestice, emis la 24 de ore de la constatarea faptei de către poliție. O altă propunere discutată s-a referit la mutarea procedurii de emitere a ordinului de protecție din civil în penal, pentru a asigura judecarea cu celeritate și protecția imediată a victimelor. Propunerile urmează să fie discutate în cadrul unui grup de lucru constituit la nivelul Consiliului General al Magistraturii (CSM).

Evenimentul de lansare a studiului și discutare a modificărilor legislative pentru siguranța femeilor victime ale violenței a fost găzduit la sediul Fundației Dignitas din București.

CONSULTĂ: STUDIU OP+dosare 2015 + anexe

Similar Posts