Sprijinului declarat al unor parlamentari pentru adoptarea măsurilor strategice de combatere a violenței împotriva femeilor

Rețeaua VIF a primit pe parcursul ultimilor ani sprijinul declarat al unor parlamentari pentru adoptarea mai multor măsuri strategice care să conducă la protecției femeilor împotriva actelor de violență comise în familie.

În 2013, Rețeaua VIF lansa prima ”Declarație pentru siguranța femeilor” prin care cerea adoptarea a  6 măsuri strategice:

 • ordin de protecție de urgență;
 • monitorizarea agresorului față de care s-a emis un ordin de protecție;
 • proceduri transparente ale poliției pentru prevenirea și combaterea violenței în familie;
 • prevenirea și combaterea violenței în familie să fie introdusă în Strategia națională de ordine publică pentru 2014 – 2020;
 • responsabilizarea agresorului
 • cel puțin 1 adăpost specializat pentru victimele violenței în familie în fiecare județ

Peste 100 de parlamentari și-au lăsat semnătura pe ”Declarația pentru Siguranța Femeilor” din 2013, în sprijinul celor 6 măsuri. Printre semnatari se numărau: Gabriela Firea (senatoare PSD), Ana Birchall (deputată PSD),  Vlad Nistor (deputat PNL), Andreea Paul (PD-L),  Liliana Mincă (deputată PP-DD). (Vezi toate semnăturile parlamentarilor lista 1 lista 2 lista 3 lista 4 lista 5 lista 6 lista 7 lista 8 lista 9 lista 10)

declaratia pentru siguranta femeilor 2013

Din 2013 până în prezent, nici una din măsurile strategice menționate nu a ajuns să fie implementată. Un lucru pozitiv s-a întâmplat totuși între timp. Cu sprijinul celor mai activi dintre aliații parlamentari, România a semnat și ratificat Convenția Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice (Convenția de la Istanbul). Convenția a intrat în vigoare în septembrie 2016, fără ca legislația națională să fi fost armonizată deocamdată la prevederile acesteia.

În decembrie 2016, cu ocazia unui eveniment public organizat împreună cu ambasada Spaniei, Rețeaua VIF a lansat o a doua Declarație pentru siguranța femeilor, în care sunt specificate 5 măsuri strategice a fi adoptate la nivel național care să conducă la protecția victimelor violenței în familie:

 • Armonizarea legislației cu prevederile Convenției de la Istanbul
 • Ordin de interdicție emis de polițist la constatarea faptei
 • Monitorizarea agresorului față de care s-a emis un ordin de protecție și proceduri transparente ale poliției pentru prevenirea și combaterea violenței domestice
 • Responsabilizarea agresorului
 • Cel puțin 1 adăpost specializat pentru victimele violenței în familie în fiecare județ

Declarația din decembrie 2016 a fost susținută de politicienele prezente la eveniment, printre care se numără Gabriela Crețu  (PSD), Florina Presadă (USR), Teodora Brabete (PMP), Andreea Paul (PNL), Laura Bratosin (ALDE). La eveniment a participat și Andra Croitoru, secretar de Stat al Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES), precum și două dintre anterioarele șefe ale agenției, Ioana Cazacu (PSD) și Maria Moța (PNL). Vezi lista completă semnatarelor.

Vezi și: Femei pentru femei: Politicienele se coalizează în lupta împotriva violenței domestice  

Similar Posts