Împreună pentru siguranța femeilor

STATISTICI

⚠️ IGPR a transmis datele privind mai multe tipuri de infracțiuni pentru primele șase luni ale anului. Numărul de cazuri raportate a crescut față de aceeași perioadă a anului 2020 pentru aproape toate tipurile de infracțiuni.

💔Anul trecut 42 de femei au fost ucise de partener sau de un membru al familiei. Anul acesta au fost ucise 22 de femei doar în primele șase luni ale anului. Alte 20 de femei au fost victimele tentativei de omor. Femeile nu sunt în siguranță! Aceste decese ar putea fi evitate prin prevenție, prin aplicarea legii și prin servicii adecvate pentru victime.
În ceea ce privește rata de încălcarea ordinelor de protecție, aceasta se menține constantă față de ceilalți ani: ‼aproape o treime dintre ordinele de protecție au fost încălcate în primele șase luni ale anului 2021.

Anul acesta au fost emise 4 496 de ordine de protecție și 4 561 de ordine de protecție provizorii. provizorii. 👥

👥Mai mult de zece mii de femei au fost agresate fizic de partener sau de un membru al familiei anul acesta.

Mai mult de 100 de femei și fete au raportat cazuri de viol în aceeași perioadă. 78 de copii au fost victimele abuzului sexual, în baza articolului de lege care reglementează actul sexual cu un minor. 😔

În ceea ce privește hărțuirea, 175 de victime femei au raportat astfel de cazuri în primele șase luni ale anului.

Ce poți face dacă ești martor la o situație de violență domestică?

Mult prea multe femei sunt victime ale violenței din partea bărbaților. Atât de multe încât am ajuns să privim violența împotriva femeilor ca pe ceva firesc sau cel mult ca pe o problemă privată, un destin greu pe care nu l-am ales noi, însă pe care trebuie să îl ducem. Ne gândim cu resemnare la mamele noastre, surorile noastre, la prietenele noastre, vecinele noastre și chiar la noi. Nu credem că se va schimba ceva așa că alegem să închidem ochii, să ne prefacem că totul este bine, însă uităm că, în cele din urmă, femeile sunt ucise în propria casă.