Împreună pentru siguranța femeilor

STATISTICI

Marșul ”Împreună pentru siguranța femeilor!” 2022

Marșul “Împreună pentru siguranța femeilor!”, organizat de Rețeaua VIF, revine în forță anul acesta. Sub mesajul Ne-am săturat de vorbe goale, vrem servicii sociale!, cerem  autorităților finanțarea serviciilor publice de asistență socială pentru victimele violenței de gen și alocarea de fonduri publice pentru programe de educare, formare și conștientizare!

🪧 Vino alături de noi duminică, 23 octombrie, ora 15:00, la Marș ca să tragem împreună un semnal de alarmă autorităților. Siguranța fetelor și a femeilor este importantă! Autoritățile au obligația de a ne garanta dreptul la viață și integritate!

Marșul va avea loc simultan în mai multe locuri din România: București, Cluj, Brașov, Timișoara, Sibiu, Iași, Giurgiu, Mizil, Valea Seacă.

Găsiți aici manifestul complet și revendicările de anul acesta: 

Marșul ”Împreună pentru siguranța femeilor!” 2021

Previous
Next

Astăzi am ieșit în fața Guvernului pentru a trage un semnal de alarmă asupra violenței împotriva femeilor. Violență care, deși ignorată atât la nivel social cât și politic, continuă să aibe loc și să fie agravată de contextul actual.

Femeile se confruntă în această perioadă cu o dublă criză: nu doar cea a pandemiei ci și cu teroarea constantă și de altfel anterioară pandemiei: aceea a violenței de gen, care continuă să facă ravagii și să transforme viețile a mii de femei într-un coșmar cotidian.

Nu suntem în siguranță nicăieri, nici pe stradă nici în propria casă. Iar dacă partenerul sau un membru din familie ne agresează, nu avem unde merge; nu putem accesa servicii sociale care să ne vină în ajutor.

Deși a trecut mai bine de un an de pandemie, situația agravată a accesului femeilor la servicii sociale în situații de violență de gen nu s-a îmbunătățit. Dimpotrivă. În timpul izolării supraviețuitoarele nu au putut să acceseze servicii de medicină legală, asistență juridică sau socială. În acest moment femeile bătute care caută asistență medicală nu pot beneficia de tratament.

426 femei și fete au fost ucise de un membru de familie în ultimii 8 ani. Pe timp de pace, în România, au fost ucise de 16 ori mai multe femei și fete decât au fost uciși, în războiul din Afganistan, soldați români pe parcursul a 19 ani. Statul român are obligația constituțională de a garanta tuturor femeilor și fetelor dreptul la o viață în siguranță. Fiecare caz de violență domestică și de gen arată eșecul statului în garantarea drepturilor fundamentale.

Ne dorim respect, siguranță și tratament nediscriminatoriu pentru fete și femei pe timpul pandemiei. Vrem să fim în siguranță. Vrem să fim auzite. Acum.

DATE IGPR 2021:

⚠️ IGPR a transmis datele privind mai multe tipuri de infracțiuni pentru primele șase luni ale anului. Numărul de cazuri raportate a crescut față de aceeași perioadă a anului 2020 pentru aproape toate tipurile de infracțiuni.

💔Anul trecut 42 de femei au fost ucise de partener sau de un membru al familiei. Anul acesta au fost ucise 22 de femei doar în primele șase luni ale anului. Alte 20 de femei au fost victimele tentativei de omor. Femeile nu sunt în siguranță! Aceste decese ar putea fi evitate prin prevenție, prin aplicarea legii și prin servicii adecvate pentru victime.
În ceea ce privește rata de încălcarea ordinelor de protecție, aceasta se menține constantă față de ceilalți ani: ‼aproape o treime dintre ordinele de protecție au fost încălcate în primele șase luni ale anului 2021.

Anul acesta au fost emise 4 496 de ordine de protecție și 4 561 de ordine de protecție provizorii. provizorii. 👥

👥Mai mult de zece mii de femei au fost agresate fizic de partener sau de un membru al familiei anul acesta.

Mai mult de 100 de femei și fete au raportat cazuri de viol în aceeași perioadă. 78 de copii au fost victimele abuzului sexual, în baza articolului de lege care reglementează actul sexual cu un minor. 😔

În ceea ce privește hărțuirea, 175 de victime femei au raportat astfel de cazuri în primele șase luni ale anului.

DATE IGPR PRIMELE ȘASE LUNI ALE ANULUI 2021:

Ce poți face dacă ești martor la o situație de violență domestică?

Mult prea multe femei sunt victime ale violenței din partea bărbaților. Atât de multe încât am ajuns să privim violența împotriva femeilor ca pe ceva firesc sau cel mult ca pe o problemă privată, un destin greu pe care nu l-am ales noi, însă pe care trebuie să îl ducem. Ne gândim cu resemnare la mamele noastre, surorile noastre, la prietenele noastre, vecinele noastre și chiar la noi. Nu credem că se va schimba ceva așa că alegem să închidem ochii, să ne prefacem că totul este bine, însă uităm că, în cele din urmă, femeile sunt ucise în propria casă.