Femeile din București au dreptul la siguranță! ONG-urile cer Primăriei să finanțeze adăposturi și servicii

COMUNICAT DE PRESĂ

24 de ONG-uri membre în Rețeaua VIFși Coaliția pentru Egalitate de Gen organizează o manifestație publică marți, 23.04.2019, începând cu ora 10:00, în fața Primăriei Municipiului București pentru a atrage atenția că Primăria lasă femeile fără singurul adăpost non-stop pentru victimele violenței domestice!  

Centrul de primire în regim de urgență Casa Invicta se închide la data de 1 mai, iar  Primăria Municipiului București nu oferă nicio alternativă. Timp de peste doi ani, Casa Invicta a găzduit și/sau consiliat 350 de femei. Conform statisticilor centrului, 104 femei și 128 de copii au ajuns la Casa Invicta după ora 16:30, când restul adăposturilor sunt închise.

Aceste cifre ne arată nevoia existenței unui adăpost cu orar non-stop: violența nu se întâmplă în intervalul de funcționare stabilit de instituții. Femeile și copiii fug din calea agresorilor la orice oră din zi și din noapte. 

ONG-urile atrag atenția că Primăria Municipiului Bucureștinu respectă legea– Consiliul General al Municipiului Bucureşti are responsabilitatea de a estima dimensiunea locală a situaţiilor de violenţă domestică şi de a aloca un buget adecvat activităţilor din domeniu.

Conform recomandărilor Grupului de Lucru pentru Combaterea Violenței Asupra Femeilor al Consiliului Europei ar trebui să existe minimum:

●     Un loc în adăpost pentru femei la fiecare 10.000 de locuitori;

●     Un centru de criză pentru victimele violului la 200.000 de femei, acoperind toate regiunile geografice;

●     Un centru de consiliere pentru femei la fiecare 50.000 de femei.

În prezent, capitala oferă servicii insuficiente, care nu asigură protecția necesară femeilor, fiind departe de standardele de mai sus. În loc să suplimenteze aceste servicii, Primăria decide să întrerupă finanțarea unui astfel de centru.

Primăria Municipiului București a alocat anul acesta 20 de milioane de lei pentru Catedrala Mântuirii Neamului. În același timp nu are banipentru singurul centru non-stop din București pentru victimele violenței domestice!

Marți, 23 aprilie, de la ora 10:00, femeile merg în fața Primăriei Municipiului București pentru a-și arăta nemulțumirea față de lipsa bugetării adecvate pentru prevenirea și combaterea violenței domestice. Este inacceptabil ca femeile agresate și copiii acestora să nu aibă unde să se ducă în plină noapte, când fug din calea agresorilor!

ONG-urile cer Primăriei Municipiului București să nu își mai bată joc de victimele violenței domestice și să asigure de urgență finanțare pentru cel puțin 184 de locuri în adăposturi pentru femei, 5 centre de criză pentru victimele violului, 19 centre de consiliere pentru victimele femei, conform recomandărilor europene.

Similar Posts