Îi cerem lui Iulian Bulai (USR) să renunțe la funcția de vice-președinte al Comisiei pentru Egalitatea de Șanse pentru Femei și Bărbați

Într-un interviu acordat revistei Vice România pe tema parteneriatelor civile, parlamentarul USR Iulian Bulai arată o profundă  necunoaștere și desconsiderare a activității desfășurate în ultimii ani de organizațiile feministe și de cele ce oferă servicii de asistență în cazurile de violență în familie.

Parlamentarul USR susține în interviu că nu au existat marșuri de condamnare a violenței împotriva femeilor în România și că activismul în domeniu se rezumă la un flashmob organizat în luna ianuarie 2017 de un grup restrâns de feministe din București pentru a-și arăta solidaritatea cu manifestările anti-Trump din Washington.

Totodată, parlamentarul USR susține că nu există implicare activă a societății civile în procesul legislativ de modificare a reglementărilor cu privire la violența împotriva femeilor.

Asemenea afirmații sunt dovadă de ignoranță și lipsă de considerație pentru activitatea organizațiilor care se luptă de ani de zile să pună problema violenței împotriva femeilor pe agenda publică și să convingă factorii de decizie să modifice legile și să aloce finanțări pentru programele de prevenire și combatere a violenței împotriva femeilor. Sunt și o dovadă a lipsei de considerație pentru organizațiile care oferă asistență și consiliere femeilor care sunt victime ale violenței, organizații care lucrează de multe ori cu resurse insuficiente și fără nici un sprijin de la Stat.

Înainte de acorda interviul, parlamentarul USR Iulian Bulai avea sarcina de a se documenta și cunoaște ce s-a făcut în domeniu, în virtutea funcției de vice-președinte al Comisiei pentru Egalitatea de Șanse pentru Femei și Bărbați din Camera Deputaților, funcție pe care o ocupă de câteva luni.

În calitate de vice-președinte al Comisiei de specialitate din Parlament, Bulai ar fi trebuit să se fi informat de existența marșurilor și a manifestațiilor publice de condamnare a violenței împotriva femeilor, să se fi informat că organizațiile pun presiune de ani de zile asupra factorilor de decizie pentru a modifica legislația și a finanța programele naționale privind violența în familie. Numai anul trecut organizațiile din Rețeaua VIF au trimis nu mai puțin de trei scrisori deschise către Guvern prin care au solicitat adoptarea unor măsuri strategice (adoptarea ordinului de interdicție, monitorizarea agresorilor, înființarea centrelor de criză în caz de viol ș.a.), au participat în grupuri de lucru la CSM, la Ministerul Muncii și la Parlament, pentru armonizarea legislației naționale cu Convenția de la Istanbul, au avut întâlniri cu responsabili din ministere, procuratură, poliție, consilii județene și locale și alte instituții, în care au solicitat date, au discutat măsuri și căzut de acord asupra unor soluții care să vină în sprijinul femeilor victime ale violenței și asupra unor măsuri care să ducă la sancționarea agresorilor.

Organizațiile din Rețeaua VIF – https://violentaimpotrivafemeilor.ro/  îi solicită parlamentarului USR Iulian Bulai să se informeze temeinic, să își ceară scuze public pentru afirmații făcute și să se implice efectiv în ceea ce înseamnă reglementarea domeniului violenței de gen, ori în caz contrar să renunțe la funcția pe care o ocupă în Comisia pentru Egalitatea de Șanse pentru Femei și Bărbați.

Nu în ultimul rând, amintim că politicile de asistență pentru victimele violenței de gen și măsurile de sancționare a agresorilor sunt în primul rând sarcina Statului, nu ale ONG-urilor. ONG-urile acoperă lipsa de servicii și de implicare a autorităților. Așteptăm de la toți parlamentarii membri în Comisia pentru Egalitatea de Șanse pentru Femei și Bărbați să se implice mai mult în armonizarea legislației naționale cu prevederile Convenției de la Istanbul, o sarcină restantă din legislatura anterioară.

Reluăm pe această cale cererile noastre către autoritățile publice:

  1. Aprobarea Programelor de Interes Național în domeniul violenței în familie și egalității de șanse.
  2. Armonizarea legislației din România cu prevederile Convenției de la Istanbul
  3. Ordin de interdicție emis de polițist la constatarea faptei de violență în familie
  4. Monitorizarea agresorului față de care s-a emis un ordin de protecție și proceduri transparente ale poliției pentru prevenirea și combaterea violenței în familie
  5. Responsabilizarea agresorului
  6. Cel puțin 1 adăpost specializat pentru victimele violenței în familie în fiecare județ

Aceste revendicări ai fost transmise Guvernului și spre înștiințare parlamentarilor, în luna ianuarie 2017: https://violentaimpotrivafemeilor.ro/scrisoare-deschisa-catre-noul-guvern-adoptati-masurile-urgente-pentru-prevenirea-si-combaterea-violentei-impotriva-femeilor-si-a-violentei-domestice/

=====================

Comunicat transmis de Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor (Rețeaua VIF) – https://violentaimpotrivafemeilor.ro/, formată din peste 20 de organizații neguvernamentale:

  1. Asociaţia TRANSCENA, Bucureşti
  2. Asociaţia Femeilor Împotriva Violenţei ARTEMIS, Cluj-Napoca,
  3. Fundaţia SENSIBLU, București,
  4. Asociaţia GRADO – Grupul Român pentru Apărarea Drepturilor Omului, Bucureşti,
  5. Fundaţia Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Bucureşti,
  6. Asociatia pentru Libertate şi Egalitate de Gen, A.L.EG., Sibiu,
  7. Asociaţia Centrul de Dezvoltare Curriculară şi Studii de Gen: FILIA, Bucureşti
  8. Asociaţia FRONT, Bucureşti,
  9. Asociaţia ANAIS, Bucuresti,
  10. E-ROMNJA – Asociatia pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome, Bucuresti,
  11. Institutul Est European pentru Sănătatea Reproducerii – IEESR, Tg Mureş
  12. Fundaţia Centrul de Mediere şi Securitate Comunitară – CMSC, Iasi
  13. PAS ALTERNATIV, Braşov
  14. Asociaţia pentru Promovarea Femeilor din România, Timişoara
  15. Societatea Doamnelor Bucovinene, Suceava
  16. Asociația ATENA DELPHI, Cluj-Napoca
  17. Asociația SEVA – Șanse egale – Valoare – Autoritate, Suceava
  18. Asociația SPICC – Solidaritate, Participare, Incluziune, Comunicare, Cooperare, Timișoara
  19. Asociatia Quantic, București
  20. Asociația All for family, Constanța
  21. Asociația Femeilor Universitare, București
  22. Asociația Viitor – Integritate – Succes (V.I.S), Constanța
  23. Asociatia “Business Profesional Women -Romania”
  24. Asociația Psihosfera Brașov

Similar Posts

One Comment

  1. “..organizațiile feministe..” folosim o expesie de genul acesta cand in lumea asta se vorbeste despre egalitate in drepturi. Cuvantul feminism denota mai degraba extremism ori asta nu este o lupta pentru suprematie pentru a impune o mentalitate ci de a manifestare a unui drept, cel de a te fi nascut femeie!

Comments are closed.