|

Marșul “Împreună pentru siguranța femeilor!” 2017

Sâmbătă, 14 octombrie, de la ora 15.00, organizăm Marșul „Împreună pentru siguranța femeilor!”. Pornim de la Piața Universității, lângă Parcul Colțea, spre Muzeul Antipa.

SIGURANȚA E UN DREPT FUNDAMENTAL. SIGURANȚA E O NEVOIE VITALĂ


HAIDEȚI LA MARȘ!

 • Pentru că în fiecare zi suntem martori la diferite forme de agresiune asupra femeilor, agresiuni care nu sunt sancționate nici de comunitate, nici de statul român. Femeile sunt prizonierele unei culturi a violenţei în care victimele sunt sistematic decredibilizate, blamate şi stigmatizate.
 • Pentru că 1 din 4 femei din România a fost agresată fizic sau sexual de partenerul său (FRA, 2014);
 • Pentru că 25% din omoruri au avut loc în familie în 2015 (cf. datelor Ministerului Public);
 • Pentru că 90% dintre victimele care cer ordin de protecție sunt femei;
 • Pentru că nu există încă ordinul de protecție de urgență care să fie emis de polițist imediat după ce a avut loc cazul de violență, care să ofere siguranță imediată victimelor;
 • Pentru că în prezent doar 34 de agresori sunt condamnați definitiv în raport cu 18.683 de fapte de violență în familie (Art. 199, Cod Penal) sesizate în 2016
 • Pentru că fiecare acțiune de condamnare a violenței împotriva femeilor ne aduce mai aproape de o lume în care femeile trăiesc în siguranță.
 • Pentru că sexismul, rasismul, clasismul, homofobia sunt încă obstacole cu care trebuie să se confrunte femeile atunci când vor să reclame agresiunile și abuzurile;
 • Pentru că vrem să ne arătăm solidaritatea față de toate femeile care au fost sau sunt nevoite să supraviețuiască violenței;
 • Pentru că ne pasă și nu mai acceptăm să fim complici cu agresorii prin tăcere;
 • Pentru că vrem să denunțăm public violența asupra femeilor și să condamnăm comportamentul agresorilor;

CE NE DORIM DE LA ACEST MARȘ?

Să condamnăm comportamentul agresiv al acelor bărbați care consideră că au dreptul să amenințe și să-și lovească partenera sau fosta parteneră de viață, să violeze atunci când nu primesc consimțământul pentru actul sexual, să adreseze obscenități pe stradă și în mijloacele de transport în comun sau să hărțuiască sexual eleve, studente sau colege de muncă.

Să atragem atenția asupra obstacolelor cu care se confruntă diferite grupuri de femei la intersecția dintre gen și alte identități: femei cu venituri mici, cu sau fără loc de muncă, cu dizabilități, femei rome sau care fac parte dintr-o altă minoritate etnică sau religioasă, imigrante, LBT, lucrătoare sexuale. Femeile, indiferent de grupul din care provin sau de vulnerabilitățile lor, sunt supuse presiunii sociale de a ascunde actele de agresiune comise asupra lor de bărbați, pentru a nu fi, pe nedrept, judecate de cei din jur.


CE CEREM AUTORITĂȚILOR?

– Să modifice de urgență legislația astfel încât să existe ordinul de protecție provizoriu, emis de Poliție imediat după constatarea faptei de violență, care să asigure o protecție reală și rapidă.

– Să modifice de urgență Codul Penal astfel încât cercetarea agresorilor să continue chiar dacă victima își retrage plângerea;

– Să se sesizeze din oficiu în cazul violenței împotriva femeilor pentru un număr de zile de îngrijiri medicale corespunzător realităților trăite de femei, nu de 90 de zile de îngrijiri medicale cum este specificat în prezent.

– Să existe personal specializat pentru cazurile de violență împotriva femeilor, care să țină cont de riscul de re-traumatizare a victimei.

– Să se înființeze centre specializate pentru cazurile violență sexuală, cu personal specializat care să acţioneze în interesul victimelor, prin consiliere psihologică şi consiliere legală.

– Să se sesizeze din oficiu atunci când află că există cazuri de acte sexuale cu minore;

– Să existe colaborare între instituții ori de câte ori este tratat un caz de agresiune în familie, viol, hărțuire sexuală, exploatare sexuală. Poliţia, Justiția şi sistemul medical trebuie să fie instituţii de suport real pentru victime. Reprezentanţii instituţiilor trebuie să trateze victimele cu demnitate şi profesionalism pentru a le încuraja să aibă încredere să depună plângere şi să raporteze agresiunea.

– Să transmită un semnal de toleranță-zero în ceea ce privește violența asupra femeilor și să includă în educație noțiuni despre egalitatea de gen și pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor.

– Să existe mijloacele legale pentru stoparea difuzării de emisiuni care degradează femeile, promovează o cultură a violenţei şi transformă violenţa în divertisment.


CUM TE POȚI IMPLICA?

 1. Dă mai departe informația despre Marș. Încurajează-i pe alții să ni se alăture.
 2. Vino la Marș pentru a transmite un mesaj de condamnare a tuturor formelor de violență împotriva femeilor. Dacă ai cum, poartă la Marș un element vestimentar de culoare roșie.
 3. Adu pancarte cu mesaje împotriva violenței asupra femeilor.
 4. Transmite un mesaj video, foto sau scris, prin care să condamnani violența împotriva femeilor. Te rugăm să postezi mesajul cu hashtag #STOPVIF sau pe pagina Facebook a Marșului – Împreună pentru siguranța femeilor!

Schimbarea începe cu fiecare dintre noi. Solidaritate cu supraviețuitoarele violenței!


Event Facebook: https://www.facebook.com/events/495957484112761/ 

Similar Posts