Protecția imediată a victimelor violenței domestice nu este garantată de actuala legislație. Ce fel de ordin de protecție ne dorim.
În data de 9 decembrie 2015, Camera Deputaților a decis modificarea Legii 217/2003 de prevenire și combatere a violenței în familie, adoptând propunerea ca ordinul de protecție să fie emis de instanțele de judecată în maxim 72 de la depunerea unei cereri în acest sens. În prezent, emiterea unui astfel de ordin de protecție de către instanțele civile durează, în medie, 30 de zile (Studiu Transcena, 2015).
Încă din anul 2012, de când a fost introdus ordinul de protecție în lege, exista prevederea că dosarul se judecă de urgență. Actuala modificare legislativă indică în mod specific ce înseamnă judecarea în regim de urgență, anume termenul de 72 de ore.
ÎNSĂ în continuare victimele violenței domestice nu sunt în siguranță până la momentul emiterii ordinului de protecție. Din momentul în care are loc agresiunea și până la pregătirea dosarului pentru obținerea unui ordin de protecție trece o perioadă de timp, între 7 și 14 zile, în care nu se asigură nici o protecție, iar viața victimelor este în pericol.
În continuare există județe fără niciun adăpost, iar informațiile privind obținerea ordinului de protecție nu sunt la îndemâna tuturor victimelor și prevederile Legii 217/2003 nu sunt cunoscute, din păcate, de toate persoanele responsabile la nivel local de prevenirea și combaterea violenței în familie.
Pentru obținerea unui ordin de protecție este bine ca victima să obțină un certificat medico-legal, plângere înregistrată la poliție și doi martori care nu sunt rude cu tine și care sunt de acord să depună mărturie. Pentru certificatul medico-legal victima trebuie să plătească și să plăteascp și drumul până la Serviciul de medicină legală din reședința de județ. Durează până victima violenței domestic află toate aceste informații și până strânge banii necesari, fiind în același timp în pericol, sub amenințarea agresorului.
Există o diferență covârșitoare între cazurile de violență în familie înregistrate prin apeluri telefonice la 112 și numărul cererilor de emitere a unui ordin de protecție, ceea ce ne arată că accesul la justiție nu este chiar atât de facil. În perioada 1 iulie 2012 – 1 octombrie 2013 au fost înregistrate 139.365 apeluri telefonice la numărul național de urgență 112, care au fost constatate drept cazuri de violență în familie. În perioada iunie 2012 – septembrie 2013 au fost înregistrate 2.274 de cereri de emitere a unui ordin de protecție (Studiu Transcena, 2013).
Existența unui Ordin de Protecție de Urgență emis la 24 de ore de la constatarea faptei de către poliție, cu măsura evacuării imediate a agresorului pentru minimum 14 zile pe baza evaluării riscului de recidivă ar garanta siguranța imediată a victimei și i-ar oferi posibilitatea să pregătească dosarul pentru obținerea unui ordin de protecție pentru o perioada de până la 6 luni.
Un ordin de protecție de urgență ar oferi siguranță IMEDIATĂ, chiar dacă victima violenței domestice locuiește într-un județ în care nu există adăpost, chiar dacă nu are banii necesari pentru obținerea certificatului medico-legal, chiar dacă nu are toate informațiile despre ce probe trebuie să strângă la dosar astfel încât să poată depune cererea și să primească un ordin de protecție. Un astfel de instrument legal i-ar transmite imediat agresorului că ceea ce a făcut este împotriva legii.
SEMNEAZĂ PETIȚIA ONLINE pentru ordin de protecție DE URGENȚĂ!
Facebook Likes & Shares
Eu imi doresc un ordin de protectie si pentru victimele barbati. Voi nu?
Ordinul de protectie, asa cum este el reglementat acum, este pentru barbati si pentru femei in mod egal. Si exista ordine de protectie emise pentru protectia unor barbati.