|

Împreună pentru siguranța femeilor și pe timpul pandemiei!

Vă invităm duminică, 25 octombrie, începând cu ora 15:00, să vă alăturați online la o acțiune publică de sensibilizare și de protest împotriva violenței asupra femeilor.

Vom transmite în direct pe paginile de Facebook Centrul FILIA și Feminism România, din Piața Universității – parcul Colțea, acolo unde un grup de activiste pentru drepturile femeilor se vor reuni pentru a transmite mesaje împotriva violenței și pentru siguranța fetelor și femeilor indiferent de etnie, rasă, identitate de gen.
Se vor alătura, online, colege din diverse puncte din țară – de la Asociația SPICC din Timișoara, Institutul Est European de Sănătate a Reproducerii din Târgu Mureș, A.L.E.G Sibiu și Artemis de la Cluj.

Organizatoare: Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor (Rețeaua VIF)

Anul acesta, Marșul “Împreună pentru siguranța femeilor!” organizat în București de Rețeaua VIF ar fi ajuns la a 6-a ediție. Deși ne împiedică să fim împreună fizic, contextul COVID ne arată câtă nevoie este să rămânem unite împotriva violenței și să transmitem un mesaj ferm de conștientizare și de condamnare a violenței de gen.

Pandemia amplifică și agravează cazurile de violență împotriva fetelor și femeilor. Lipsa serviciilor specializate și slaba organizare a instituțiilor statului este resimțită cu atât mai acut în perioada de criză pe care o traversăm.

Ne dorim respect, siguranță și tratament nediscriminatoriu pentru fete și femei pe timpul pandemiei, ținând cont că actuala criză sanitară acutizează problemele deja existente și provoacă altele noi.

Izolarea la domiciliu le-a forțat pe unele femei să locuiască în permanență în aceeași casă cu agresorul.

Pandemia a intensificat violențele verbale, psihice, fizice și sexuale. Ne-a arătat, din nou, cum autoritățile centrale și locale ignoră inegalitățile cu care se confruntă fetele și femeile: sexismul, rasismul, clasismul și transfobia.

Anxietate, nesiguranță, frustrare – sunt emoții pe care multe persoane le-au resimțit de la începutul pandemiei. Riscul de a pierde locul de muncă, telemunca, reducerea veniturilor, dificultățile economice, mobilitatea redusă în spațiul european pentru un loc de muncă din pricina COVID, ura față de grupuri etnice și/sau vulnerabile au exacerbat problemele deja existente. Pandemia de COVID-19 a provocat probleme de sănătate mentală și schimbări ale stilului de viață. A crescut stresul în legătură cu mersul la școală al copiilor și față de sănătatea vârstnicilor. A făcut și mai grea povara muncilor domestice, emoționale și de grijă, care apăsau oricum disproporționat pe umerii femeilor. A intensificat violența împotriva femeilor, rasismul împotriva persoanelor rome și ura față de persoane sărace. A îngreunat accesul la întrerupere de sarcină în spitalele de stat, cu consecințe dramatice pentru sănătatea reproductivă a femeilor.

 

Datele disponibile pentru anul 2020 arată gravitatea problemei:

  • Apelurile la linia telefonică gratuită destinată victimelor violenței domestice s-au dublat pe perioada stării de urgență.
  • 4.856 de ordine de protecţie provizorii au fost emise de polițiști în primele 7 luni ale anului 2020, în medie 694 cazuri/lună
  • 30% dintre ordinele de protecție sunt încălcate anual
  • 96% dintre autorii faptelor de violență în familie sunt bărbați

Atunci când fetele și femeile își fac curaj și reclamă violența la poliție, ajutorul nu vine întotdeauna. Sau întârzie – lucru care poate fi fatal.

În februarie 2020, o femeie din Ilfov a fost omorâtă cu un cuțit de soțul ei, împotriva căruia avea ordin de protecție, obținut cu o lună și jumătate înainte de crimă.

În Vișeu de Sus, Maramureș, o fată de 18 ani a fost omorâtă de bărbatul cu care a avut o relație de la 13 ani și doi copii. Criminalul era cu 6 ani mai mare decât ea. Bianca Țicală depusese anterior o plângere penală împotriva bărbatului, ceea ce nu a ajutat-o să fie protejată de poliție.

În Mehedinți, o fată de 17 ani a fost arsă pe 90% din suprafața corpului de un bărbat împotriva căruia înaintase plângere pentru viol și agresiune sexuală. Bărbatul era recent eliberat din închisoare, după ce ucisese 5 persoane.

În toate aceste cazuri și multe altele, autoritățile au eșuat lamentabil în a proteja femeile.

Dar împreună rezistăm și ripostăm!
Violența nu este scuzabilă! Nicio fată, nicio /femeie nu “merită” să fie bătută sau violată, hărțuită sau jignită.

Haideți să fim împreună în această luptă!

1. Alăturați-vă evenimentului online pentru a transmite alături de noi mesajul: TOLERANȚĂ ZERO față de orice act de violență împotriva fetelor și femeilor. Încurajați și alte persoane să ni se alăture.
3. Transmiteți un mesaj video, foto sau scris, prin care să vă arătați solidaritatea. Vă rugăm să postați mesajul cu hashtag #stopVIF, #nueștisingură sau #credetine pe pagina proprie sau pe pagina event-ului.
4. Donați pentru a sprijini activitățile Rețelei VIF: https://violentaimpotrivafemeilor.ro/fundraising/

CE CEREM?

1. Adaptarea serviciilor de asistență și consiliere a femeilor la dificultățile și riscurile cauzate de pandemie;
2. Finanțarea de la bugetele locale a serviciilor sociale, publice și ne-guvernamentale, necesare supraviețuitoarelor violenței și comunităților;
3. Finanțarea prioritară a adăposturilor de urgență;
4. Adoptarea legislației privind implementarea unui sistem de supraveghere a agresorilor folosind brățări electronice.
5. Introducerea obligativității probei ADN în acheta cazurilor de viol/violență sexuală.
6. Identificarea și tratarea cu prioritate a cazurilor de acte sexuale cu minore;
7. Colaborarea cu cadrele medicale acolo unde există suspiciuni privind cazurile/situațiile în care mame adolescente (sub 16 ani) au rămas însărcinate.
8. Sesizarea din oficiu instituțiilor responsabile ale statului și cercetarea cu celeritate de fiecare dată atunci când află că există cazuri de acte sexuale cu minore.
9. Formarea continuă a personalului din IGPR, IML, servicii de sănătate, servicii sociale și a magistraților care lucrează cu cazuri de femei victime sau supraviețuitoare ale violenței domestice și sexuale. Includerea în toate tipurile de formare a informațiilor despre etnie/rasă/statut social/orientare sexuală.
10. Echipe mixte femeie-bărbat de agenți de poliție care să instrumenteze cazurile de violență sexuală și violență domestică;
11. Elaborarea de proceduri de intervenție a autorităților acolo unde există suspiciunea unor practici asociate căsătoriilor forțate între minori sau între minoră și adult.
12. Programe de educație, consiliere și terapie pentru agresori în fiecare județ;
13. Centre specializate pentru cazurile de violență sexuală, cu personal specializat care să acţioneze în interesul victimelor, prin consiliere psihologică şi consiliere legală. Acolo unde este cazul solicităm facilitatori pentru limba romani.
14. Alocarea unui număr mai mare de psihologi și psihiatri în penitenciare pentru expertizarea deținuților care sunt eliberați condiționat.
15. Îmbunătățirea serviciului de probațiune pentru monitorizarea deținuților condamnați pentru fapte de violență sexuală, după punerea lor în libertate, concomitent cu alocarea de fonduri pentru programe de integrare socială a deținuților puși în libertate.
16. Colaborare între instituții ori de câte ori este tratat un caz de agresiune în familie, viol, hărțuire sexuală, exploatare sexuală. Poliţia, Justiția şi sistemul medical trebuie să fie instituţii de suport real pentru victime.
17. Asigurarea accesului public la servicii de întrerupere de sarcină și de sănătate reproductivă. Obligativitatea instituțiilor medicale de stat de a presta aceste servicii de o formă gratuită și accesibilă tuturor femeilor din fiecare județ.
18. Alocarea de finanțări pentru programe de educație a tinerilor și pentru campanii publice de conștientizare;
19. Tratarea de către poliție a violenței asupra femeilor rome, persoane din grupuri LGBTQIA+ și alte grupuri minoritare ca violență intersecțională care are la bază cel puțin două criterii.
20. Introducerea de urgență a orelor de educație sexuală, accesibile în mod egal elevilor.
21. Aplicarea unor mijloace legale pentru stoparea difuzării de emisiuni care degradează femeile, promovează o cultură a violenţei şi transformă violenţa în divertisment.

Similar Posts