Inițiativă la Constanța pentru decontarea certificatelor IML și crearea unui adăpost pentru victimele violenței în familie

La începutul lunii martie 2016, organizațiile neguvernamentale din Rețeaua VIF, alături de ONG-uri din județul Constanța, au trimis o scrisoare către diverse instituții publice din Constanța în care au cerut să fie luate o serie de multe măsuri de protecție a femeilor agresate în familie, printre care: înființarea unui centru de primire a victimelor violenței în familie, decontarea certificatelor IML pentru victimele violenței în familie, derularea de campanii de informare și sensibilizare, programe de formare pentru angajații care lucrează cu victime și altele.

În urma acestei solicitări, consilierul local Tudorel Chesoi a propus o hotărâre spre a fi aprobată de Consiliul Local Constanța prin care să se aloce fonduri pentru decontarea certificatelor IML victimelor violenței în familie și să fie înființat un centru de primire în regim de urgență a victimelor violenței în familie.

Conform presei locale, proiectul de hotărâre a Consiliului Local prevede înființarea unui centru de urgență pentru victimele violenței în familie din municipiul Constanța, compus din 3 camere cu următoarele utilități: birou de primire, birou consiliere psihologică și birou consiliere juridică. Centrul de urgență pentru victimele violenței în familie va avea un program non-stop.

Consilierul local Tudorel Chesoi a precizat următoarele: “Având în vedere lipsa serviciilor integrate pentru victime, decontarea certificarelor medico-legale reprezintă o soluție pentru cazurile grave din municipiul Constanța ce nu pot fi referite centrelor maternale și un instrument de scădere semnificativă a perioadei în care victimele violenței în familie sunt supuse marginalizării sociale, motiv pentru care considerăm oportună aprobarea unei Hotărâri a Consiliului Local Constanța prin care să se asigure aceste cheltuieli după modelul inițiativelor Primăriei Brașov, Târgu Mureș, Sibiu și București. În momentul de față, la nivelul municipiului Constanța nu există nici un centru de primire în regim de urgență sau de recuperare pentru victimele violenței domestice, ci doar un centru maternal având o capacitate de 3 locuri în care au acces doar mamele cu copii aflate în mai multe tipuri de risc social. (…) În sfârșit, fiind vorba despre centre maternale și nu centre de urgență sau de recuperare, adresele lor sunt publice astfel încât agresorii pot găsi cu ușurință locația victimei, contrar art. 7, pct. 4 din Legea 217/2003 care precizează că “locaţia adăposturilor este secretă publicului larg”.

Surse:

Similar Posts