Ministerul Finanțelor a respins aprobarea Programelor de Interes Național în domeniul violenței în familie și egalității de șanse. Motivul: lipsa banilor
La finalul mandatului Guvernului Cioloș s-a ajuns la un deznodământ nefericit în legătură cu aprobarea Programelor de Interes Național în domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie. Ministerul Finanțelor a dat aviz negativ proiectului de Hotărâre de Guvern, motivând că se depășesc estimările de cheltuieli pentru Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV).
Organizațiile neguvernamentale din Rețeaua VIF își exprimă îngrijorarea și nemulțumirea față de neaprobarea Programelor de Interes Național în domeniul violenței în familie și egalității de șanse. Cerem noului Guvern să analizeze de urgență situația creată și să găsească o soluție pentru alocarea fondurilor de la bugetul public destinate prevenirii și combaterii violenței în familie. Atenția acordată combaterii agresiunilor împotriva femeilor se traduce și prin bugetarea corespunzătoare a programelor guvernamentale, nu numai prin modificarea legislației și prin facilitarea accesului victimelor la justiție. Reamintim că un număr considerabil de femei nu fac plângeri la poliție și nu reclamă pe cale judecătorească abuzurile la care sunt supuse și ca urmare a faptului că sunt lipsite de sprijinul necesar acordat prin serviciile publice.
Unul din angajamentele Guvernului Cioloș pentru prevenirea și combaterea violenței domestice s-a referit la aprobarea unor Programelor de Interes Național (PIN-uri) în domeniu. Prin acestea s-ar fi alocat finanțări de la bugetul de Stat pentru înființarea sau consolidarea în teritoriu a centrelor de consiliere și a adăposturilor pentru victimele violenței în familie (în prezent mai mult decât insuficiente), precum și înființarea unor centre de consiliere a agresorilor domestici. Prin ambele Programe de Interes Național se urmărea crearea/dezvoltarea infrastructurii de servicii locale care să vină în întâmpinarea nevoilor de informare, consiliere și adăpost ale femeilor victime ale violenței domestice și de protecție a copiilor lor, precum și pentru consilierea agresorilor în vederea îndreptării comportamentului violent. Pentru primul PIN s-ar fi alocat de la bugetul public, pentru anul 2017, aproximativ 2 milioane de euro, iar pentru cel de-a doilea 1,3 milioane de euro.
Ministerul Finanțelor a respins alocările bugetare pentru aceste programe guvernamentale. În contextul în care Comisia Europeană dedică anul 2017 eliminării violenței împotriva femeilor, în total, nu s-au găsit 3,3 milioane de euro de la bugetul de Stat pentru 2017 și sume aproximativ similare pentru 2018 și 2019, în așa fel încât să putem începe să vorbim și în România despre o infrastructură de servicii funcțională în domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie. Violența este un fenomen în urma căruia mor anual sute de femei, iar mii de femei necesită îngrijiri medicale și consilieri psihologice. Cele mai multe nu primesc nici un sprijin din partea autorităților pentru a se proteja, a se informa, a găsi adăpost și a cere dreptate în justiție.
În România, serviciile publice destinate victimelor violenței domestice sunt deficitare. Înființarea și administrarea centrelor de informare, consiliere și a adăposturilor revine conform Legii 217/2003 autorităților locale. Există județe și sectoare ale Capitalei în care nu există deloc adăposturi, nici publice, nici private, pentru victimele violenței în familie: Caraș Severin, Călărași, Constanța, Mehedinți, Olt, Satu Mare, Sălaj, Tulcea, Timiș, Vrancea, Sector 2, Sector 4, Sector 6. În județele și sectoarele în care sunt disponibile servicii pentru victimele violenței în familie, centrele se confruntă cu sub-finanțarea cronică, lipsa de promovare la nivelul comunității astfel încât victimele să știe la cine să apeleze în caz de nevoie, precum și cu un număr limitat de locuri în adăposturi.
O primă variantă a PIN-urilor în domeniul violenței în familie și egalității de șanse a fost pusă în dezbatere publică în luna ianuarie 2016, pe site-ul Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice (MFPSPV). La momentul respectiv, la conducerea Ministerului se afla Ana Costea.
În luna aprilie 2016, Ana Costea și-a prezentat demisia din fruntea ministerului, iar locul acesteia a fost preluat de Dragoș Pîslaru, care nu a acordat într-o primă fază o atenție deosebită domeniului. Abia după ce în iunie 2016, organizațiile neguvernamentale din Rețeaua VIF au trimis o scrisoare deschisă prin care atrăgeau atenția asupra restanțelor guvernamentale în domeniu, s-au reluat demersurile în minister pentru elaborarea și aprobarea unei hotărâri de guvern prin care să fie aprobate Programele de Interes Național. O formă revizuită a fost pusă în dezbatere publică la data de 1 septembrie 2016: http://www.mmuncii.ro/j33/index.php/ro/transparenta/proiecte-in-dezbatere/4568-2016-08-29-hg-anes-pin
Cu toate acestea, la finalul mandatului Guvernului Cioloș s-a ajuns la un deznodământ nefericit în legătură cu aprobarea Programelor de Interes Național în domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie. Ministerul Finanțelor a dat aviz negativ proiectului de Hotărâre de Guvern, motivând că se depășesc estimările de cheltuieli pentru Ministerul Muncii. Informația a fost transmisă organizațiilor din Rețeaua VIF printr-o adresă oficială a Ministerului Finanțelor. În aceste condiții, fără alocările bugetare corespunzătoare, soarta respectivelor programe guvernamentale rămâne incertă.
Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES), instituție aflată în subordinea Ministerului Muncii, deține un call-center național pentru victimele violenței domestice.
Numărul la care pot apela victimele violenței domestice este 0800 500 333, o linie telefonică gratuită, la care operatorii îndrumă persoanele apelante către serviciile cele mai apropiate de domiciliul lor, pentru a primi asistență și, eventual, adăpost de urgență, în cazul în care solicitantele/solicitanții suferă o agresiune domestică. Ce servicii publice le sunt recomandate? Cele care fac parte din infrastructura actuală sunt puține, pot fi accesate numai de către membrii comunității respective și cele mai multe, în județele în care există, sunt sub-finanțate și greu de accesat.
În aceste condiții, considerăm revoltător faptul că nu s-au găsit cele aproximativ 3 milioane de euro de la bugetul de Stat, pentru anul 2017, pentru extinderea infrastructurii de servicii locale destinate prevenirii și combaterii violenței în familie.
Descarcă:
Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor este o structură informală, fără personalitate juridică, ce reunește organizații active în domeniul promovării drepturilor femeilor, al protejării victimelor violenței de gen și al combaterii discriminării pe criterii de gen. Organizațiile membre în Rețea sunt:
Asociaţia TRANSCENA, Bucureşti
Fundaţia SENSIBLU, București,
Asociaţia GRADO – Grupul Român pentru Apărarea Drepturilor Omului, Bucureşti,
Fundaţia Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Bucureşti,
Asociatia pentru Libertate şi Egalitate de Gen, A.L.EG., Sibiu,
Asociaţia Centrul de Dezvoltare Curriculară şi Studii de Gen: FILIA, Bucureşti
Asociaţia FRONT, Bucureşti,
Asociaţia ANAIS, Bucuresti,
E-ROMNJA – Asociatia pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome, Bucuresti,
Asociaţia Femeilor Împotriva Violenţei ARTEMIS, Cluj-Napoca,
Institutul Est European pentru Sănătatea Reproducerii – IEESR, Tg Mureş
Fundaţia Centrul de Mediere şi Securitate Comunitară – CMSC, Iasi
PAS ALTERNATIV, Braşov
Asociaţia pentru Promovarea Femeilor din România, Timişoara
Societatea Doamnelor Bucovinene, Suceava
Asociația ATENA DELPHI, Cluj-Napoca
Asociaţia „Victorie Împotriva Violenţei, Abuzului şi Discriminării – V.I.V.A.D.“ Cluj-Napoca
Asociația SEVA – Șanse egale – Valoare – Autoritate, Suceava
Asociația SPICC – Solidaritate, Participare, Incluziune, Comunicare, Cooperare, Timișoara
Asociatia Quantic, București
Asociația All for family, Constanța
Asociația Femeilor Universitare, București
Asociaţia „Victorie Împotriva Violenţei,Abuzului şi Discriminării – V.I.V.A.D.“ Cluj-Napoca
Asociația Viitor – Integritate – Succes (V.I.S), Constanța