Organizatiile cer ca victimele violentei din familie sa fie protejate. Cazul femeii alergata pe strada, de sot, cu toporul

Mai multe organizatii care sprijina victimele agresiunilor sexuale si violentei din familie cer schimbarea legii privind ordinele de protectie.

Voluntarii le propun judecatorilor ca masura sa fie trecuta si in procesele penale, nu doar civile. Orice agresor trebuie sa fie tinut departe de victimele sale si monitorizat in permanenta de politie.
Victima: “Lua cutitul, ne ameninta si cu toporul. A pus in practica aceste amenintari. Le lua in mana si fugea dupa noi, ne alerga pe strada, noi fugeam din curte. Chiar si de 2 ori pe saptamana.”
Aceasta declaratie a fost data de victima in 2013. Femeia incerca de atunci sa scape de abuzurile la care erau supusi ea si copilul ei de catre sot. Cumplit este ca si acum, dupa 2 ani, timp in care femeia s-a despartit legal de agresor, se trezeste cu el in casa.
In acest timp, victima a incercat disperata sa il tina la distanta pe barbatul abuziv. A obtinut de trei ori de la instanta un ordin de protectie. Asta insemna ca individul nu se putea apropia de sotie sau de copil la o distanta mai mica de 200 de metri, masura pe care insa fostul sot a incalcat-o de mai multe ori.

Reprezentantii Asociatiei ANAIS spun chiar ca indiviul nu a fost pedepsit in nici un fel.
Mihaela Mangu, presedintele Asociatiei Anais: “Cel putin odata pe saptamana, el venea pe strada, venea in fata casei, incerca sa forteze poarta, uneori a sarit si gardul, s-au trezit cu el in fata casei. Aproape la fiecare incalcare, politia era cea care intervenea.”

Desi suspectul a incalcat repetat ordinul de protectie, dosarul nu a ajuns nici pana acum in instanta. Cazul acesta, dar si multe altele, inregistrate la asociatiile pentru ajutorarea victimelor, arata ca legea are lipsuri mari.

Mihaela Sasarman, presedinte asociatia Transcena: “Ordinul de restrictie se emite intr-o perioada indelungata de timp, in medie anul trecut, dura 30 de zile acest lucru. Iar in acest timp, victima traia in continuare cu agresorul.”
Asa ca o propunere de modificare a legii este dezbatuta acum de CSM.

Irina Costache, Asociatia ALEG: “In primul rand, procesul penal sa se desfasoare cu rapiditate, sa avem condamnari pentru agresori sexuali, sa inteleaga populatia ca acestea sunt fapte deosebit de grave si sa le asiguram victimelor asistenta juridica.”

Unul dintre judecatori crede ca ordinul de protectie ar trebui extins si in alte cazuri.

Dr. Cristi Danilet, judecator membru CSM: “Ar fi util ca in materie penala sa avem un ordin de protectie si pentru orice infractiune se comite impotriva unei persoane, chiar daca nu e din familie. Momentul pronuntarii unei solutii finale sa fie cat mai apropiat de momentul agresiunii.”
Statisticile arata ca un sfert din femeile din Romania afirma ca au fost agresate inainte sa aiba 15 ani, iar o tremie spun ca au fost agresate dupa ce au implinit aceasta varsta.

Reportaj difuzat de Pro tv.

Similar Posts