|

Marșul „Împreună pentru siguranța femeilor”, 14 octombrie, București

Sîmbătă, 14 martie, la București, mai multe sute de oameni au participat la a treia ediție a marșului „Împreună pentru siguranța femeilor”, o inițiativă a Rețelei pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor.

Din păcate, în ultimele 12 luni statisticile privitoare la fenomenul violenței domestice nu s-au îmbunătățit. 90% dintre victimele care cer ordin de protecție sunt femei. Numărul de solicitări de emitere a unui ordin de protecție crește an de an.  Procentul de cazuri de violență în familie ce ajung în instanță este sub 3%. 8 județe din țară conform ultimelor date ale ANES în 2017 nu au nici o formă de adăpost specializat pentru victime.

Participarea și sprijinul față de femeile victime au fost mai largi anul acesta. Au fost la marș și în acest an Doamna Päivi Pohjanheimo (Ambasadoarea Finlandei), și Doamna Anneli Lindahl Kenny (Ambasadoarea Suediei). Ni s-au alăturat și Excelența Sa Dl. Ramiro Fernández-Bachiller, Ambasador al Regatului Spaniei în România şi în Republica Moldova și Domnul Paul Brummel, Ambasadorul Marii Britanii la București. Prezența lor ne încurajează pentru că țările lor reprezintă exemple de soluții de succes în lupta pentru reducerea pînă la dispariție a fenomenului violenței împotriva femeilor și violenței domestice.

La început dna Andreea Braga (directoare executivă Centrul FILIA – membră în Rețeaua VIF) a citit manifestul ce exprimă solicitările noastre.

Să modifice de urgență legislația astfel încât să existe ordinul de protecție provizoriu, emis de Poliție imediat după constatarea faptei de violență, care să asigure o protecție reală și rapidă.

Să modifice de urgență Codul Penal astfel încât cercetarea agresorilor să continue chiar dacă victima își retrage plângerea.

Să se sesizeze din oficiu în cazul violenței împotriva femeilor pentru un număr de zile de îngrijiri medicale corespunzător realităților trăite de femei, nu de 90 de zile de îngrijiri medicale cum este specificat în prezent.

Marșul din acest an se desfășoară într-un moment extrem de important pentru întreaga comunitate interesată de siguranța femeilor: așteptăm finalizarea de către ministerele muncii, justiției și afacerilor interne a propunerii de modificare legislativă pentru introducerea unui ordin de protecție/interdicție emis imediat la constatarea faptei și a altor măsuri pentru protecția victimelor. Discuțiile nu sunt finalizate. Urmează intrarea acestei propuneri în Parlament.

Similar Posts

One Comment

  1. Da,buna voua cele care militati pentru drepturile noastre a femeilor,care drepturi in strainatate sant recunoscute cu multi ani in urma,Da,sant alaturi de voi,deoarece am fost, sant o persoana abuzata pshihic si emotional si am fost si fizic de o persoana de sex masculin,care zic eu ca imi este prieten, el zice ca imi este concubin,urasc acest cuvant,se eschiveaza si nascoceste tot timpul situatii si actiunii care nu sant morale si normale,motivate numai an binele sau eu fiind o persoana nesemnificativa decat de folosinta ca numar.Pacat ca nu am putut venii si eu sa ma alaturi cu voi si sant intru totul de acord cu masurile pe care le-ati propus si as venii cu inca o propunere ,persoana care agreseaza sa fie expertizata de psiholog si psihiatru, sa-i fie dat ca obligativitate sa faca cursuri de combatere a violentei,dupa care sa se dea un examen de recunoastere a cursului respectiv si sa fie urmarita si evolutia istorica a familie respective,deoarece in studiul pe care eu l-am facut prin propria experienta a faptelor, au existat,la multe din cazuri,chiar de la inceputul copilariei probleme de manipulare si agresiune,fata de persoane mai slab evoluate,mai naive,care in timp sau trezit la realitate si au vazut cum sta treaba si in aceasta grava problema de viata,fericirea, care este un sentiment greu de realizat si greu de ajuns,ramane poate niciodata in cote imposibil de ajuns, din aceasta situatie si cum bine stiti uite asa se formeaza frumoasa depresie de care cu greu mai putem scapa de ea ,

Comments are closed.