|

Dezbatere despre protecția victimelor violenței domestice și de gen în contextul respectării drepturilor omului

Vineri, 20 mai, s-a desfășurat în Sala Epoque Gallery Events, Hotel Epoque, dezbaterea ”Protecția victimelor violenței domestice și de gen în contextul respectării drepturilor omului”, organizată de Ambasada Norvegiei la București, cu sprijinul Rețelei pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor (Rețeaua VIF). Evenimentul s-a bucurat de o largă participare, fapt care a ilustrat interesul deosebit al societății civile și instituțiilor publice față de domeniul acesta tematic.

Lucrările au fost deschise de doamna Tove Bruvik Westberg, Ambasadorul Norvegiei în România care a subliniat în cuvântul său sprijinul deosebit și constant față respectarea drepturilor femeilor în România, transpus în practică prin angajamentele financiare luate de guvernul norvegian în ultimii ani.

În continuare, doamna Ioana Cazacu, Secretar de Stat, Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați, a mulțumit pentru contribuția esențială a Ambasadei Norvegiei la București și a EEA Grant în România la găsirea unor soluții la problemele cu care se confruntă în special femeile victime ale violenței de gen în țara noastră.

Domnul Ionuț Sibian, Director Executiv al Fundației pentru Dezvoltarea Societății Civile, a subliniat succesul proiectelor de înființare și dezvoltare a celor trei rețele care protejează și promovează drepturile femeilor din România, proiecte finanțate prin Fondul ONG 2.

Dezbaterea, moderată de doamna Daniela Drăghici de la Societatea de Analize Feministe AnA, s-a deschis cu o serie de prezentări ale problematicii complexe puse în discuție. Au vorbit: Marta Becerra, Divizia Violența împotriva Femeii, Consiliul Europei, Monalisa Cârstea, Directoare, Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați , Cristina Horia, Directoare Executivă, Fundația Sensiblu, Irina Sorescu, Președinte Executiv, Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Anca Tănase, Asociația E-Romnja, avocat Carmen Nemeș, Asociația ANAIS, Mihaela Săsărman, Președintă, Asociația Transcena. Au fost puse în discuție propunerile de modificări legislative cele mai adecvate din perspectiva nevoii de siguranță a victimelor violenței domestic și din perspectiva Convenției de la Istanbul. Intervențiile participanților au susținut ipotezele prezentate de asociațiile membre ale Rețelei pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor.

Domnul Remus Cernea, deputat independent, inițiatorul unei propuneri de modificare legislativă în domeniu ce se află deja în discuția parlamentarilor, și-a exprimat sprijinul față de propunerile pentru armonizarea legislativă cu prevederile Convenției de la Istanbul.

Discuțiile ce s-au desfășurat cu numai 3 zile înainte de momentul depunerii instrumentului de ratificare al Convenției la Strasbourg indică faptul că procesul de armonizare cu prevederile europene și modificările ce vor îmbunătăți situația victimelor violenței de gen în România se vor desfășura într-un ritm rapid, atât de necesar!

Similar Posts