Campania celor 16 zile de activism împotriva violenței asupra femeii la Cluj

„Campania celor 16 zile de activism împotriva violenţei asupra femeii” se desfășoară anul la nivel mondial, aceasta fiind desfășurată în Cluj-Napoca începând din anul 2000. Campania începe în data de 25 noiembrie, care este Ziua Internaţională împotriva Violenţei asupra Femeii şi se încheie în 10 decembrie, Ziua Drepturilor Omului.În cadrul celor 16 zile de activism împotriva violenței asupra femeii Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj (Proiectul Pata-Cluj) în parteneriat cu Asociația Femeilor Împotriva Violenței ARTEMIS, Universitatea Babeș-Bolyai – Facultatea de Sociologie și Asistență Socială,Direcția de Asistență Socială și Medicală Cluj-Napoca, Inspectoratul de Poliție Județean Cluj, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj, Asociația Atena Delphi, Societatea Civilă de Avocaţi „Szatmari-Filip, Pop, Soporan”, Societatea Civilă de Avocaţi „REVNIC ŞI ASOCIAŢII”, Fundația Estuar, Asociația Comunitară a Romilor din Coastei, Fundația AltArt, Asociația Victorie Împotriva Violenței Abuzului și a Discriminării- VIVAD își propun derularea unei campanii menite să evidențieze complexitatea formelor de violență existente și să conștientizeze opinia publică asupra nevoilor reale ale victimelor precum și asupra necesității solidarității și a unei poziții de condamnare a tuturor actelor de violență, indiferent de natura acestora și nivelul la care se manifestă. Totodată, anul acesta dorim să oferim o atenție specială fetelor și femeilor aparținând minorităților etnice și anume femeilor maghiare, rome, germane dar și femeilor imigrante.

          Pe parcursul campaniei vor fi desfășurate: o acțiune stradală de sensiblizare a publicului pe tema violenței împotriva femeilor, sesiuni de informare și prevenire a violenței în rândul liceenilor, adolescenților din cadrul unui centru de ziși a colectivelor profesionale de femei, discuții cu specialiștii pe tema rezultatelor cercetărilor privind accesul la justiție al femeilor, activități desfășurate în comunitatea Pata Rât (o întâlnire de tip Cafeneaua Femeilor cu și pentru femei, informare juridică pe tema drepturilor femeilor, activitate de socializare și interacțiune liberă pentru adolescenți, informare pe tema siguranței financiare a femeilor, storytelling pentru copii)și o interacțiune liberă de tip Biblioteca Vie. Ca și rezultat al campaniei va fi produs un material video care va surprinde momente din cadrul activităților dar și discuții cu publicul.

Programul campaniei

25 Noiembrie 2015

1. Promovarea mesajului campaniei „Siguranță și suport pentru toate femeile”, distribuirea de pliante privind serviciile la care pot apela victimele violenței domesticela nivelul Municipiului Cluj-Napoca și invitația de a reda în fața camerei mesaje de încurajare și solidaritate cu fetele și femeile afectate de violență domestică.

Locație: Piața Avram Iancu, Cluj-Napoca;

Interval orar: 17:00-19:00;

Organizatori activitate: Toți partenerii.

26 Noiembrie 2015

1. Discuții/ dezbateri pe tema violenței asupra femeii, însoțite de proiecția unui material vizual

Locație: Colegiul Tehnic „Napoca”;

Organizator activitate: Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj.

2. Activități de informare și prevenire a violenței domestice desfășurate în colectivele profesionale de femei

Organizator: Inspectoratul de Poliție Județean Cluj.

27 Noiembrie 2015

1. Cafeneaua femeilor- Me sem romni / Sunt femeie/ Nő vagyok-eveniment pentru femeile din Pata Rât

Locație: Pata Rât;

Interval orar: 08:00- 10:00;

Organizator activitate: Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj

 

2. Discuție pe temadrepturilor femeilor

Locație: Pata Rât;

Interval orar: 10:00-12:00;

Organizator activitate: Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj, Societatea Civilă de Avocaţi „Szatmari-Filip, Pop, Soporan”

3 Decembrie 2015

1. Discuții/ dezbateri pe tema violenței asupra femeii, însoțite de proiecția unui material vizual

Locație: Colegiul Tehnic „Raluca Rîpan”;

Organizator activitate: Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj

4 Decembrie 2015

1. Storytelling- poveste pentru copii- eveniment deschis tuturor copiilor și părinților din Pata Rât și Cluj-Napoca, dornici să participe

Locație: Centrul de activități din comunitatea Coastei, Pata Rât;

Interval orar: 14:00-15:00;

Organizator activitate: Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj

7 Decembrie

1. Prezentarea rezultatelor cercetării privind accesul la justiție al victimelor violenței domestice, desfășurate în cadrul proiectului WOSAFEJUS „Why doesn’t she press charge- Understanding and improving women’s safety and right to justice”.

Locație: Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea Babeș Bolyai;

Interval orar: 12:00-14:00;

Organizatori activitate: Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj, Univeristatea Babeș Bolyai- Facultatea de Sociologie și Asistență Socială.

8 Decembrie

1. Flori, fete și băieți– activitate de socializare și interacțiune liberă cu adolescenții din comunitatea Pata Rât

Interval orar: 16:00-18:00;

Organizator: Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj

9 Decembrie

1. Informare pe tema siguranței financiare a femeilor- cu/ și pentru femeile din comunitatea Pata Rât

Interval orar: 14:00-16:00

Organizator: Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj

10 Decembrie

Biblioteca vie- o altfel de bibliotecă, în care poți adresa întrebări și primi răspunsuri de la cartea din fața ta.

Locație: O cafenea clujeană;

Interval orar: 17:00-19:00;

Sursa: Cotidianul Transilvan

Similar Posts