Structurile europene condamnă violenţa împotriva femeilor şi a fetelor

În contextul Zilei Internaționale pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor, marcată pe 25 noiembrie 2015, instituțiile europene solicită să se pună capăt violenței împotriva femeilor și a fetelor.

În perspectiva Zilei Internaționale pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor, Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate și vicepreședinte al Comisiei, Věra Jourová, comisar pentru justiție, protecția consumatorilor și egalitatea de gen, Neven Mimica, comisar pentru cooperare internațională și dezvoltare și Christos Stylianides, comisar pentru ajutor umanitar și gestionarea crizelor, au emis o declarație comună în care menționează că violența împotriva femeilor și a fetelor constituie o încălcare flagrantă a drepturilor omului și o discriminare de gen.

”Condamnăm cu fermitate toate formele de violență împotriva femeilor și a fetelor. Cifrele sunt alarmante: una din trei femei din UE s-a confruntat în viața ei cu o formă de violență bazată pe gen. Prea multe fete din interiorul și din exteriorul granițelor noastre sunt date în căsătorie sau sunt mutilate. În multe țări, mai mult de jumătate din numărul femeilor ucise sunt victime în propriile case, viața fiindu-le curmată de un partener, de o rudă sau de un membru al familiei. De asemenea, acestea sunt foarte vulnerabile la toate formele de violență care au loc în zonele de conflict și în timpul crizelor umanitare”, se spune în declarație.

Oficialii europeni consideră că în acest an ar trebui să fie acordată o atenție specială numărului tot mai mare de femei care caută refugiu sau solicită azil în UE. ”Unele dintre acestea au fost violate, bătute sau exploatate sexual în timpul călătoriei, în timp ce altele fug pentru a scăpa de violența bazată pe gen din țările lor de origine. Aceste femei sosesc în Europa și au nevoie de sprijin în chestiuni sensibile în materie de gen, sprijin pe care trebuie să îl acordăm”, se mai menționează în textul documentului.

În opinia reprezentanților Comisiei, combaterea tuturor formelor de violență împotriva femeilor și a fetelor continuă să reprezinte o prioritate-cheie pentru Comisie, atât în interiorul, cât și în afara granițelor UE.

Comisarii europeni își exprimă  convingerea că nu există dezvoltare durabilă fără emanciparea femeilor și că aceasta din urmă nu poate fi realizată fără eliminarea tuturor formelor de violență împotriva tuturor femeilor și fetelor. ”De aceea, UE a depus eforturi mari pentru ca drepturile femeilor să se afle în centrul noilor Obiective de dezvoltare durabilă. Începând din ianuarie 2016, în cadrul relațiilor externe ale UE se va aplica un nou plan de acțiune pentru egalitatea de gen pentru perioada 2016 – 2020, aprobat de Consiliu. În efortul său de a crește gradul de sensibilizare, Serviciul European de Acțiune Externă a lansat recent o acțiune diplomatică în care se pune accentul pe toate formele de violență împotriva copiilor și a femeilor, în special pentru a se pune capăt căsătoriilor copiilor, timpurii și forțate, precum și mutilării genitale a femeilor”, se mai spune în declarație.

În acest an, Comisia Europeană a alocat aproximativ 8 milioane EUR pentru proiecte de prevenire și combatere a violenței împotriva femeilor și a fetelor în UE și 20 de milioane EUR pentru combaterea practicilor mutilante în țările din afara granițelor Uniunii. UE continuă să finanțeze proiectele umanitare care vizează combaterea violenței bazate pe gen în situații de urgență și de criză.

În ajunul marcării Zilei Europene a eliminării violenţei împotriva femeilor şi fetelor, Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, a făcut o Declaraţie în care a menţionat că violenţa împotriva femeilor şi fetelor este una dintre cele mai grave, şi din nefericire una din cele mai tolerate, încălcări ale drepturilor fundamentale din lume.

„Nu există soluţii magice pentru această problemă, – a menţionat oficialul european, – dar eu fac apel către cele 47 de State membre ale Organizaţiei să adopte Convenţia cu privire la prevenirea şi lupta împotriva violenţei faţă de femei şi violenţei domestice”.

Acest tratat juridic internaţional rămâne a fi până în prezent unicul tratat care incriminează toate formele de violenţă – fie acestea de natură fizică, sexuală sau psihologică – faţă de femei. Este obligaţia Statelor să se angajeze în măsură deplină în protecţia victimelor acestor încălcări şi să urmărească autorii lor.

Secretarul General  a amintit că un an în urmă a fost creat un grup de experţi independenţi – GREVIO – responsabil de monitorizarea implementării Convenţiei de către Statele care sunt părţi la ea.

Această Convenţie a fost până în prezent ratificată de 19 state şi semnată de altele 20, şi Statele care încă nu au semnat şi nici nu au ratificat acest tratat, mai exact Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Republica cehă, Letonia, Liechtenstein, Republica Moldova şi Federaţia Rusă, sunt invitate să facă acest lucru cât mai curând posibil.

În încheierea Declaraţiei, Secretarul General al Consiliului Europei, a menţionat că „A venit timpul ca aceste ţări să se alăture vecinilor, pentru ca Europa să răspundă real la violenţa faţă de femei printr-o toleranţă la nivelul zero.

De asemenea, pentru a comemora Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei împotriva Femeii, Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, organizeaza o ceremonie cu participarea primarului de Strasbourg, Roland Ries, în cadrul căreia Palatul Europei este iluminat în oranj. Această ceremonie reprezintă contribuţia Consiliului Europei la campania ONU “Uniţi pentru a Stopa Violenţa împotriva Femeii”, culoarea oranj fiind simbolul unui viitor mai prosper şi fericit fără violenţă.

Evenimentul are loc la Palatul European, ora 17:30, clădirea fiind iluminată în oranj până la miezul nopţii.

Sursa: Cooperare Europeană

Similar Posts