Numărul de dosare de viol şi pedofilie judecate anual în România

Judecătorul Cristi Dănileţ, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a făcut publică o statistică a dosarelor penale privind infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale înregistrate în România în intervalul 2011-2015.

Analiza judecătorului Cristi Dănileţ ia în considerare strict cazurile de violenţă sexuală reclamate şi finalizate de procurori cu trimiterea dosarelor în instanţă. Statistica arată că, anual, în fiecare judeţ al României sunt trimise în medie în judecată 18 cazuri privind infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale. Majoritatea sunt infracţiuni de viol şi act sexual cu un minor.

Rezultatele cercetării magistratului CSM au în vedere două paliere. Primul priveşte numărul absolut de dosare trimise în instanţă în judeţele României. Pe primul loc în acest clasament se detaşează judeţul Iaşi, unde se înregistrează o creştere constantă, de la an la an, a cazurilor de violenţă sexuală, în special cele care fac referire la acte sexuale cu minori.

“În anii 2011 şi 2012 au fost în judeţul Iaşi de 2,5 ori mai multe dosare decât media; în anul 2014 a fost o explozie de dosare, de 5 ori mai mult decât media; iar până la jumătatea anului curent s-au înregistrat 34 de dosare, cam cât înregistrează un judeţ de top într-un singur an”, notează Cristi Dănileţ într-o postare pe blogul personal.
În acelaşi top, judeţul Vaslui a ocupat locul 2 în intervalul 2011-2012 şi locul 3 în 2013. Pe de altă parte, municipiul Bucureşti este situat de statistică pe locul 2 din 2013 şi până în prezent. Celelalte două judeţe din top 5 sunt Constanţa şi Galaţi. Cele mai puţine dosare penale de violenţă sexuală au fost întocmite între 2011 şi 2014 în judeţele Harghita şi Covasna.

Al doilea palier al analizei judecătorului Dănileţ face referire la numărul de dosare trimise în instanţă raportat la populaţia judeţului. În acest clasament, judeţul “lider” este Vaslui, urmat de Iaşi, Botoşani, Vrancea şi Mehedinţi. Pe ultimele cinci locuri se situează Timiş, municipiul Bucureşti, Bihor, Harghita şi Covasna.
“Evident, numărul de infracţiuni reale comise este mai mare decât numărul de infracţiuni sesizate, care la rândul său este mai mare decât numărul de infracţiuni pentru care procurorii formulează acuzaţie. Faptul că într-un judeţ se înregistrează mai multe dosare ca în alt judeţ nu înseamnă neapărat că în primul se comit mai multe astfel de infracţiuni, ci poate că procurorii şi lucrătorii de poliţie judiciară sunt mai eficienţi ca în celălalt judeţ. Nu am însă datele necesare care să confirme sau să infirme această aserţiune”, menţionează Dănileţ în postarea de pe blog.

Judecătorul CSM mai explică, în final, că deşi statisticile demonstrează o creştere a numărului de infracţiuni de viol, respectiv a celor de act sexual cu un minor, Noul Cod Penal intrat în vigoare la 1 februarie 2014 prevede pedepse mai blânde pentru autori decât codul penal anterior.

Sursa: Adevărul

Similar Posts