| |

Marșul „Împreună pentru Siguranța Femeilor” 2024

Cea de-a zecea ediție a marșului „Împreună pentru Siguranța Femeilor” se va desfășura anul acesta pe 20 octombrie, în București și în alte orașe din țară. ✊

În București, punctul de plecare este în Piața Universității, în fața Teatrului Național, la ora 15:00. Vom pleca în marș spre Piața Victoriei.

Ieșim din nou în stradă pentru că ne dorim o lume în care fetele și femeile să trăiască în siguranță, o lume în care violența de gen să fie descurajată și sancționată. Anul acesta, aducem în prim-plan violența sexuală, un subiect delicat și adesea tabu, care afectează în principal fetele și femeile și pentru care politicile publice actuale din România sunt aproape inexistente.

Violența sexuală este una dintre cele mai întâlnite forme de violență de gen care, de cele mai multe ori, rămâne ascunsă. Doar victimele știu exact în ce fel viața lor se schimbă, ce coșmar trăiesc și cu ce eforturi reușesc să aibă viața pe care și-o doresc. Ieșim în stradă pentru că ne dorim o societate în care egalitatea de gen și respectul pentru drepturile femeilor să reprezinte valori fundamentale care se văd în acțiuni.

CE NE DORIM DE LA ACEST MARȘ?

Vrem să ne arătăm solidaritatea față de toate fetele și femeile care au supraviețuit unei forme de violență sexuală – viol, agresiune sexuală, căsătorie forțată, hărțuire sexuală, cyberbullying, pornografie din răzbunare, exploatare sexuală sau orice alte forme de violență de natură sexuală – și să strigăm împreună ”Nu ești singură! Nu e vina ta!”.

Agresorii sexuali sunt singurii vinovați pentru faptele lor! Vrem ca ei să răspundă în fața legii și să fie sancționați pe măsura gravității faptelor lor. Vrem ca supraviețuitoarele violenței sexuale să aibă încredere în justiție și să denunțe nedreptățile, însă acest lucru va fi posibil doar atunci când vor fi eliminate prejudecățile rasiste, clasiste și sexiste din practicile polițiștilor, procurorilor și judecătorilor. Ne dorim ca fiecare persoană să fie crezută și tratată cu profesionalism, indiferent de orientarea sa sexuală sau identitatea de gen.

Ieșim la marș pentru a promova o cultură a respectului și a consimțământului, în care învățăm să respectăm limitele celor din jur, să prețuim egalitatea de gen și diversitatea oamenilor. Vrem ca fiecare fată și fiecare femeie care a trecut printr-un act de violență sexuală să fie crezută, sprijinită și tratată cu demnitate și respect.

Vrem să aducem la lumină acele experiențe de violență sexuală despre care nu se vorbește și sunt ignorate de autorități, cum sunt căsătoriile forțate. Căsătoria forțată este o formă de violență care implică încălcări grave ale drepturilor fundamentale și, în special, ale drepturilor femeilor și ale fetelor la integritate fizică, libertate, autonomie, sănătate fizică și mintală, sănătate sexuală și reproductivă, educație și viață privată (Directiva (UE) 2024/1385).

Deși intervenția ar trebui să fie o prioritate pentru autorități, de cele mai multe ori decizia de a nu acționa în cazurile semnalate este fundamentată de prejudecăți rasiste. Căsătoriile forțate sunt deseori asociate cu minoritatea romă, iar tradiția este invocată de autoritățil ca să justifice de ce închid ochii în fața unei grave încălcări a drepturilor omului, implicit în fața unei forme de violență sexuală. Ne dorim respect, siguranță și tratament nediscriminatoriu pentru fete și femei, indiferent de etnie! Vrem să strigăm împreună pentru toate fetele și femeile ”Nu ești singură! Nu e vina ta!”.

În timp ce căsătoriile forțate le împing pe fete în afara sistemului de învățământ, pentru altele sistemul de învățământ se transformă în spațiu de abuz, unde profesorii te hărțuiesc și te agresează sexual.

Vrem școli și universități, dar și locuri de muncă sigure, cu toleranță zero pentru abuzatori!

Am aflat în ultima perioadă despre cazuri scandaloase de profesori care au abuzat sexual studente sau eleve, uneori timp îndelungat, într-un climat care a permis nu doar ca asemenea fapte să aibă loc, ci și tăcerea și mușamalizarea din partea celor din jur.

Instituțiile de învățământ trebuie să adopte politici de toleranță zero pentru orice formă de hărțuire sexuală și programe de educare și formare a personalului didactic și auxiliar privind prevenirea hărțuirii sexuale. Victimele trebuie încurajate să raporteze abuzul pe care l-au trăit, iar hărțuirea sexuală trebuie sancționată. Agresorii sexuali nu au ce căuta la catedră!

Angajatorii au datoria de a crea un climat de muncă liber de hărțuire și alte forme de violență de gen, luând măsuri atât pentru prevenire, cât și pentru gestionarea eficace a eventualelor situații de violență, introducând mecanisme de reclamare și eliminare a hărțuirii binecunoscute de către toți cei care vin în contact cu acel loc de muncă, indiferent că sunt stagiari, voluntari, colaboratori sau angajați cu carte de muncă și indiferent de locul unde se petrece fapta (la birou, în delegații, în mediul online etc.).

Suntem împreună pentru a promova o educație bazată pe demnitate și egalitate și pentru a construi un sistem de învățământ care protejează, ascultă și acționează în interesul copiilor și tinerilor. Ieșim în stradă să ne spunem poveștile, să ne cerem drepturile, să cerem toleranță zero în fața violenței împotriva femeilor și a femicidului.

Vina și rușinea sunt ale agresorilor! Puterea este în poveștile noastre și în solidaritatea noastră! Puterea este în acțiune! Vrem să fim în siguranță!

CUM ARATĂ VIOLENȚA ÎMPOTRIVA FEMEILOR ÎN CIFRE?

⚠️ 1 din 4 femei a fost agresată fizic sau sexual de partener sau de fostul partener (FRA, 2014)
⚠️ 3.551 plângeri privind infracțiuni contra libertății și integrității sexuale au fost înregistrate la Poliție în primele 6 luni ale anului 2024. Dintre acestea, 1.984 privesc violuri săvârșite asupra unui minor și 487 infracțiuni de agresiune sexuală săvârșită asupra unui minor
⚠️ Conform ultimului recensământ, 521 de fete cu vârsta între 11 și 14 ani trăiau în uniune consensuală
⚠️ Aceleași date arată că 2.523 de fete cu vârsta între 11 și 14 ani avea deja unul sau doi copii, însă nu există informații despre vârsta taților acestor copii.

CE CEREM?

✊ Incriminarea căsătoriei forțate ca infracțiune distinctă, recunoașterea acesteia ca formă specifică de violență sexuală și armonizarea legislației naționale cu toate prevederile Directivei 1385/2024 privind violența impotriva femeilor și a violenței domestice.

✊ Asigurarea unui cadru legislativ transparent și clar pentru sesizarea, cercetarea și sancționarea hărțuirii sexuale din sistemul de educație, proporțional cu gravitatea faptei.

✊ Politici publice eficiente care să conțină cel puțin: monitorizarea implementării legislației existente, sancționarea instituțiilor care nu respectă legislația, finanțarea sistemului național de suport pentru victimele violenței sexuale, modificarea legislației pentru încurajarea raportării cazurilor.

CUM TE POȚI IMPLICA?

1. Dă mai departe informațiile despre marș și încurajează-i și pe alții să ni se alăture.
2. Participă la marș pentru a condamna public, în stradă, toate formele de violență împotriva femeilor.
3. Arată-ți solidaritatea printr-un un mesaj pe rețelele de socializare. Postează cu hashtag #vremsăfimînsiguranță pe pagina proprie sau pe pagina evenimentului.
4. Donează pentru a sprijini activitățile Rețelei VIF: violentaimpotrivafemeilor.ro/fundraising

Similar Posts