
Similar Posts

Ordin privind aprobarea standardelor minime de calitate pentru acreditarea serviciilor destinate combaterii violenței în familie
Ministerul Muncii a publicat spre consultare Ordinul privind aprobarea standardelor minime de calitate pentru acreditarea serviciilor sociale destinate prevenirii și combaterii violenței în familie, termenul limită pentru primirea propunerilor, sugestiilor și opiniile cu privire la acest proiect fiind 17 martie…

Carmen Nemeș, avocată: legislația privind violența în familie este deficitară. În prezent, victima nu poate înscrie copiii minori la o altă școală fără acordul agresorului!
O situaţie tot mai des întâlnită în practică, așa cum reiese și din cazuistica Asociației “Anais”, privind emiterea și punerea în aplicare a ordinului de protecție, este aceea în care victima violenței în familie este nevoită să părăsească de urgență…

Solutionarea cererilor privind emiterea ordinului de protectie in 72 de ore de la data depunerii
In ultimele trei luni Legea 217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei in familie republicata a suferit doua modificari. Acestea vin in urma Raportului privind verificarea modalităţii de aplicare de către instanţe a dispoziţiilor art. 23 şi următoarele din Legea nr….

Convenția de la Istanbul
Convenţia CoE privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice reprezintă tratatul internaţional cel mai cuprinzător care abordează această gravă violare a drepturilor omului, ale cărui puncte cheie sunt prevenirea violenţei, protecţia victimelor şi trimiterea în judecată…

Urmărirea penală poate fi declanşată din oficiu în cazul violenţei domestice / Împăcarea părţilor nu mai înlătură răspunderea penală
Proiectul de lege prin care urmărirea penală poate fi declanşată din oficiu în cazurile de violenţă domestică, iar împăcarea părţilor nu mai exclude răspunderea penală a fost adoptat la data de 13 octombrie 2020 de Camera Deputaților. Proiectul de lege…

”În lipsa unei cooperări foarte rapide între instituțiile implicate – instanțe, unități de parchet, poliție, unități sanitare și de medicină legală – soluționarea cauzei în termenul de 72 de ore va fi în defavoarea victimelor.” – Carmen Nemeș, avocată
Într-un articol publicat pe Avocatura.com, Carmen Nemeș, avocata asociației Anais, explică dificultățile practice ridicate de noua formă a Legii 217/2003 privind prevenirea și combaterea violenței în familie, care prevede că soluționarea în maxim 72 de ore a cererilor de emitere…