Despre Ordinul de Protecţie

Pentru siguranţa ta şi a copiilor tăi!


Dacă în familia ta există cineva care te ameninţă sau este violent cu tine sau cu copiii tăi (este agresor!), acum legea îţi poate da un ajutor: ordinul de protecţie.

Ordinul de protecţie este o hotărâre judecătorească prin care se iau măsuri urgente ca să te protejeze pe tine şi pe copiii tăi. Prin ordinul de protecţie, judecătorul poate decide:

  1. să evacueze temporar agresorul din locuinţa familiei chiar dacă agresorul este proprietarul locuintei.;
  2. să te întorci în locuinţa comună dacă ai plecat din cauza violenţelor, singură sau cu copiii
  3. să separe spațiul din locuința comună pe care agresorul are dreptul să-l folosească (de exemplu o cameră) astfel încât acesta să nu vină în contact cu tine şi cu copiii
  4. să oblige pe agresor să păstreze o distanţă minimă faţă de tine şi copii (de exemplu 50, 100, 200 de metri) şi faţă de casă, de serviciu şi de şcoala copiilor
  5. să interzică agresorului să se deplaseze în anumite localităţi sau zone pe care tu le frecventezi sau le vizitezi periodic
  6. să interzică agresorului orice contact cu tine, inclusiv telefonic, prin corespondenţă sau în orice alt mod
  7. să oblige agresorul să predea poliţiei armele deţinute
  8. să încredinţeze copiii minori sau să stabilească reşedinţa acestora.

 

Instanţa mai poate dispune:

  1. ca agresorul să plătească contravaloarea chiriei şi/sau a întreţinerii pentru locuinţa temporară unde stai cu copiii în cazul în care nu e posibil să rămâneţi în locuinţa familială
  2. ca agresorul să urmeze consiliere psihologică sau psihoterapie

 

Ce ai de făcut ca să obţii un ordin de protecţie?

E nevoie doar să completezi o cerere tip, care se depune la Judecătoria de pe raza teritorială în care ai domiciliul sau reşedinţa. Cererea poate fi introdusă personal sau, cu acordul tău, de către un procuror sau de o persoană de la serviciile sociale care se ocupă de violenţa în familie. Nu trebuie să plătești nimic pentru că cererea este scutită de taxa de timbru judiciar. Dacă vrei să fii asistată sau reprezentată de avocat, trebuie să soliciţi acest lucru la Judecătorie printr-o altă cerere. Cererea se găsește pe net sau la registratura Judecătoriei.

 

Punerea în executare a ordinului de protecţie

Ordinul de protecţie se aplică imediat. Hotărârea judecătorului se comunică secţiei de Poliţie de care aparţii (conform domiciliului din dosarul de la judecătorie). Pentru punerea în executare a ordinului de protecţie, poliţistul poate intra în locuinţa familiei şi în orice anexă a acesteia, cu acordul tău pentru că tu ai obținut ordinul de protecție sau, în lipsa ta, al altui membru al familiei.

 

Ce se întâmplă dacă agresorul încalcă ordinul de protecţie

Incălcarea oricăreia dintre măsurile prevăzute prin ordinul de protecţie constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an.  Dacă agresorul încalcă ordinul de protecţie, se apropie de tine sau te atacă pe tine sau pe copiii tăi, sună la 112! Poliția are îndatorirea să supravegheze modul în care se respectă hotărârea judecătorească şi să sesizeze organul de urmărire penală în cazul în care agresorul nu respectă ordinul de protecție.

 

ATENŢIE! Un ordin de protecţie poate dura maximum 6 luni. Este bine să discuţi cu un consilier pe care îl găseşti dacă te adresezi la serviciile de asistenţă socială. Consilierul te poate ajuta să-ţi rezolvi situaţia sau poate să te îndrume către alt specialist. Este bine să acţionezi pe durata ordinului de protecţie, altfel, după 6 luni sau 1 an, agresorul se întoarce în casă şi violența se repetă.

 

Similar Posts