|

Felvonulás „Együtt a nők biztonságáért!”

Szombaton, október 20-án 15:00 órától veszi kezdetét Bukarestben az „Együtt a nők biztonságáért!” címmel ellátott felvonulásunk. A Piața Universității-ról indulunk, a Coltea Parkon át a Piața Victoriei felé menetelünk.

Szervező: Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor 

Gyertek a felvonulásra!

#STOPVIF

Minden nőnek tudnia kell: NEM VAGY EGYEDÜL!

Minden egyes megmozdulás, mellyel elítéljük a nők elleni erőszakot közelebb hoz mindannyiunkat egy olyan világhoz, melyben a nők biztonságban élnek.

Ki szeretnénk fejezni szolidaritásunkat minden nő iránt, akinek erőszakot kellett elszenvednie élete során.

Fel akarjuk számolni nyilvánosan a nők elleni erőszakot és elítéljük a bántalmazók viselkedésmódját.

Minden nap kénytelenek vagyunk olyan nőket ért bántalmazásokkal szembesülni, melyeket sem a közösség, sem a román állam nem büntet meg.

A nők egy olyan kultúrának a rabjai, ahol bántalmazottakként rendszeresen vádolják, megbélyegzik és elítélik őket.

Statisztikai adatok alapján:

– a gyilkosságok 26%-a a családokban történt 2017-ben (az Ügyészség adatai alapján, IGPR és INML) ; a felmérések szerint 2017-ben a 36.245 családon belüli erőszakos bántalmazás történt, melynek csupán 4 %-a került a törvény elé (1.491vádlott);

– 4 nőből 1 szenvedett el testi vagy szexuális bántalmazást a társától Romániában (FRA, 2014);

– a sürgősségi távolságtartási engedélyt kérők 90%-a nő;

MIT SZERETNÉNK A FELVONULÁSTÓL?

Elítéljük azoknak a férfiaknak az agresszív bánásmódját, akiknek meggyőződésük, hogy joguk van megfenyegetni, sőt megütni a partnerüket, élettársukat vagy volt élettársukat. Elítéljük azokat a férfiakat, akik erőszakot tesznek, szexuális aktust kezdeményeznek partnerük beleegyezése nélkül, akik az utcán és tömegközlekedési eszközökön obszcén megjegyzéseket tesznek, szexuálisan zaklatnak diáklányokat, egyetemistákat vagy munkatársnőiket.

Felhívjuk a figyelmet azokra az akadályokra, melyekkel különböző női csoportoknak meg kell küzdeniük, legyen szó akár nemi vagy más megkülönböztetésről, melyek több szempontból is kirekesztőek: mert alacsony a keresetük, mert nincs munkahelyük, mert fogyatékosak, mert roma származásúak, vagy olyan nők, akik valamilyen etnikai, vallási kisebbséghez tartoznak, menekültek, LMBTk, vagy szexiparban dolgozók. Felhívjuk a figyelmet arra a társadalmi nyomásra, amelynek a nők ki vannak téve függetlenül attól, hogy mennyire sebezhetőek vagy melyik csoporthoz tartoznak, és amelynek hatására eltakarják a férfiaktól elszenvedett bántalmazások nyomait.

Vészjelzőt gyújtunk és felhívjuk a figyelmet arra a támadásra, mely a nők azon joga ellen irányul, hogy szabadon dönthessenek a saját testük fölött. Egy olyan konzervatív hullámnak vagyunk a tanúi úgy Európában, mint Romániában, amelynek egyik napirendi pontja az abortuszhoz való jog, illetve a fogamzásgátlás korlátozása. Ezen elvek terjesztése és támogatása ugyanúgy az erőszak megnyilvánulási formái, mellyel a nőket veszik célba.

Emlékeztetjük azokat, akik azt állítják, hogy hagyományos családban nincs erőszak, hogy hány 112-es hívás, hány panasztevés, hány per, hány gyilkosság történik évente családon belüli incidensek következményeként? Ha tagadjuk a jelenséget, attól még nem szűnik meg létezni.

Vannak hangok a román társadalomban, akik kritizálják az Isztambuli Egyezmény ratifikálását Romániában. Hangosan üzenjük nekik, hogy nem hátrálunk meg! A román államnak kötelessége, hogy folytassa a nemzeti törvénykezésben indítványozott változásokat, hogy az Egyezmény összes rendelkezését belefoglalják, ezáltal reális védelmet biztosítsanak az erőszak áldozatainak.

Fellázít minket, hogy az Állam nem biztosít kellő keretet az erőszak megelőzésére és kezelésére. Soha nincs pénz a nők életének megmentésére. Azoknak a nőket és gyermekeket, akik családon belüli erőszak áldozataiként vesztették életüket 2012 és 2018 között, talán meg lehetett volna menteni kevesebb mint 436 millió lejjel.

Vannak hangok a román társadalomban, akik tagadják a nők elleni erőszak létezését. Határozottan üzenjük nekik: elfogadhatatlan, ahogy becsmérlik a nők ezreinek a fájdalmát. Ez a magatartás bűnrészességet jelent az agresszorokkal, pont.

MIT KÉRÜNK A HATÓSÁGOKTÓL?

– Biztosítson keretet az Állam költségvetéséből prevenciós, tudatosító és oktató programokra.

– Sürgősen változtassa meg a törvényt, hogy elektromos karpereccel felügyelhessék az agresszorokat.

– Sürgősen változtassa meg a Büntető Törvénykönyvet úgy, hogy a bántalmazó bűntetése folytatódjon akkor is, ha a bántott nő visszavonja feljelentését.

– Hivatalból kezdjék el a bűntető eljárást már akkor, ha a nő 10 napon át orvosi kezelésre szorul, ne pedig 90 nap múlva, mint ahogy a jelenlegi törvényben szerepel.

– Legyenek szakképzett személyek a nők ellen elkövetett erőszak esetében, akik megelőzhetik az utóbántalmazást, az ismételt traumát.

– Legyen legalább megyénként egy menedékhely azon nők számára, akik erőszak áldozatává váltak.

– Legyenek menedékhelyek szakképzett személyzettel a szexuálisan erőszakolt nőknek, akik a bántalmazott nők érdekeit képviseljék, gondolva mind a pszihológiai szaktanácsadásra, mind a törvényes szaktanácsadásra.

– Hivatalból kezdjék el a bűntető eljárást, ha megtudják a kiskorúak sexuális kihasználását.

– Legyen reális közreműködés a különböző intézetek között, akárhányszor van egy erőszak helyzet a családon belül, nemi erőszak, zaklatás, vagy kihasználás. A rendőrség, a törvényszék, és az egészségügyi rendszer egy reális védőhálózatot kell képezzen. Az intézetek képviselői a bántalmazott nőt tisztelettel és szakképzetten kezeljék ahhoz, hogy biztassák az elkővetett agresszió lejentésére és a bántalmazó feljentésre.

– Legyenek oktatási, tanácsadási és terápiás programok agresszoroknak minden megyében

– A bántalmazás elnézésére a tolerancia legyen 0, és vezessenek be olyan oktató tanfolyamokat ahol a nemi egyenjogúságra fektetnek hangsúlyt, illetve tanulnak a bántalmazás megelőzéséről és az erőszak megállításáról.

– Legyenek legális eszközök az olyan radió-TV adók megállitására, amelyben a nőket lekicsinylik, hirdetik az erőszakéltető kulturát, vagy szórakoztatónak ítélik meg a bántalmazást.

HOGYAN TUDSZ CSATLAKOZNI?

  1. Add tovább a felvonulási információt. Bíztasd ismerőseidet, hogy jöjjenek velünk.
  2. Gyere a felvonulásra és add át azt az üzenetet, hogy elítéled a nők elleni erőszak bármelyik formáját.
  3. Hozzál magaddal a „nők elleni erőszak” üzenettel feliratozott táblát.
  4. Küldj egy videó-, fotó- vagy irásos üzenetet, amelyből kiderül, hogy elítéled a nők elleni erőszakot. Kérünk, amikor felteszed, jelöld meg az üzenetet #STOPVIF-vel, vagy tedd a felvonulás Facebook oldalára.
  5. Adományozz, hogy a VIF hálózat tevékenységét támogasd itt: https://violentaimpotrivafemeilor.ro/fundraising/

 

A változás bennünk kezdődik. Legyünk együttérzőek az erőszak túlélőivel!

Similar Posts