Gelu Duminica, activist rom: ”E vremea să spunem că bătaia nu este ruptă din rai şi că dragostea nu înseamnă ochi vineţi”
De câteva ori, după ce era învineţită, mama îi lua pe fraţii mei cei mari şi pleca de acasă. Prima dată a fost trimisă înapoi de propria familie. „E tânăr şi are sângele iute. Odată cu trecerea anilor o să fie bine! Tu trebuie să stai lângă copiii şi bărbatul tău”, au fost vorbele care au făcut-o pe mama să nu mai ceară vreodată ajutorul familiei. „Trebuie să stai lângă copiii tăi că dacă pleci te aducem din post în post! Ce, când te-ai măritat ne-ai cerut nouă voie?” a fost reacţia autorităţilor (Miliţiei) care a făcut-o pe mama să nu mai ceara nici ajutorul lor. Odată, după un astfel de episod în care mama plecase de-acasă, el a găsit-o în piaţă şi a adus-o acasă de păr. Nimeni nu a intervenit pentru că el striga că „e curvă” şi că „a plecat de-acasă şi şi-a lăsat copiii singuri”. (…)
70% din femeile din România sunt victime ale unei forme de abuz. Ne aducem aminte de ele doar când o nenorocire se întâmplă şi vreuna nu are norocul pe care mama l-a avut, respectiv norocul de a nu fi schilodită sau omorâtă de cel care îi era partener de viaţă. Ideea că „femeia nebătută e precum calul nestrunit” pare încă de actualitate în spaţiul românesc, ea nefiind combătută de o reacţie civică solidă care să ceară o legislaţie robustă în domeniu şi toleranţă zero faţă de orice formă de abuz. Sâmbătă, 15 octombrie 2016, ne adunăm să mărşăluim „Împreună pentru siguranţa femeilor” cu speranţa că vom atrage atenţia decidenţilor asupra poveştilor de viaţă pe care mama mea, mama ta, prietenele noastre etc. trebuie să le îndure cu umilinţă şi ruşine. E vremea să spunem că bătaia nu este ruptă din rai şi că dragostea nu înseamnă ochi vineţi. Chiar şi atunci când victima spune că s-a lovit… Te aştept la Piaţa Universităţii, lângă Parcul Colţea, sâmbătă, 15 octombrie 2016, începând cu orele 13:30, de unde vom porni împreună către Muzeul Antipa! (Gelu Duminica)
Citiți articolul integral pe Adevărul.