|

INVITAȚIE : Lansarea studiului privind monitorizarea implementării ordinului de protecție 2012-2016 și a altor măsuri și servicii în sprijinul victimelor

Organizatori: Rețeaua VIF – Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor; ANES – Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați și Ambasada Spaniei în România.

Data și ora : 20 iulie 2017, 10:00h

Locație: Institutul Cervantes, bd. Regina Elisabeta nr. 38, București

Ordinul de protecție există în legislația din România începând din anul 2012, ca măsură temporară de protejare a victimelor violenței în familie împotriva săvârșirii de noi agresiuni de către un membru al familiei. Prin ordinul de protecție emis la cerere, judecătorii pot impune agresorilor măsuri precum: interzicerea contactului cu victima, evacuarea din locuința comună, păstrarea unei distanțe minime față de victimă, recomandarea de a participa la programe de consiliere psihologică sau de dezalcoolizare, obligația de a preda armele pe care le deține.

Rețeaua VIF (”Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor”) efectuează anual un studiu de monitorizare pentru a vedea cum se emit și se pun în executare ordinele de protecție la nivel național, precum și măsurile luate când ordinul este încălcat. Studiul include și centralizări ale datelor oficiale de la autorități (Poliție, Minister Public, instanțe) cu privire la infracțiunile de violență în familie, infracțiunile contra libertății și integrității sexuale și omorurile în familie. De asemenea, sunt incluse date cu privire la numărul de adăposturi pentru victimele violenței domestice din fiecare județ și evoluția față de anii anteriori.

Vă invităm joi, 20 iulie, de la ora 10, să luați parte la lansarea studiului „Monitorizarea implementării ordinului de protecție 2012-2016”, care va avea loc la Institutul Cervantes (Bd. Regina Elisabeta, 38). Prezentarea va fi urmată de o discuție despre posibile soluții în ceea ce privește răspunsul la violența împotriva femeilor în România

La eveniment au fost invitați parlamentari, reprezentanți și funcționari din administrația publică centrală și locală, angajați din Poliție și parchete, reprezentanți din organizații neguvernamentale, mediul academic, jurnaliști și alte persoane interesate.

Seminarul se va desfășura în limba română.

Similar Posts