ANES lansează “Serbările Normalității”

Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, instituție aflată în subordinea MMFPSPV, a demarat, la sfârșitul săptămânii trecute, seria celor 56 manifestări din țară, reunite sub numele “Serbările Normalității”.

Este vorba despre o campanie națională de informare privind proiectului ANES, “Start – o viață de calitate în siguranță”, cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013.

Într-o primă etapă, în perioada 23 – 25 octombrie, în orașele Satu Mare, Oradea, Suceava, Dorohoi, Zalău, Gura Humorului, Botoșani și Baia Mare, comunitățile au fost invitate la dezbateri și manifestări artistice menite să promoveze atitudini și comportamente bazate pe respect reciproc și dialog. Eliminarea fenomenului violenței domestice, a traficului de persoane, dar și combaterea stereotipurilor de gen au fost marile teme dezbătute alături de personalități locale, în prezența unor invitați speciali precum secretarul de stat al Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, dna Ioana Cazacu, Andreea Marin, scriitorul Iulian Tănase, vedeta de televiziune Gianina Corondan și alte numeroase personalități publice, devenite promotori ai unei societăți normale, ce exclude violența domestică, traficul de persoane și încurajează egalitatea de șanse în societatea românească.

“A sosit momentul să conștientizăm că și cel de lângă noi are drepturi și că dialogul și înțelegerea reciprocă reprezintă singura cale de a ajunge la consens, de a afla răspunsurile la toate problemele și că doar oferind respect, primim respect. Este esențial să facem un efort comun, să schimbăm mentalități și să îndreptăm comportamente,fiindcă astfel putem construi împreună ceea ce ne dorim toți: un viitor mai sigur pentru copiii noștri”. Acesta a fost îndemnul adresat de către reprezentanta ANES, doamna Ioana Cazacu.

La rândul său, doamna Andreea Marin, prezentă la Serbările Normalității, a declarat: “Mă bucur să văd că lucrurile se mișcă în direcția bună și că există oameni tineri, cu mintea deschisă, în politica românească ce își văd de treabă și construiesc, într-un mediu care, din păcate, a cam pierdut încrederea românilor. Am vorbit despre violența domestică si trafic de persoane cu tinerii, cu liceeni și dascălii lor. Am fost plăcut surprinsă să văd cât de interesați erau de subiect. În același timp, încă mă îngrijorează amploarea fenomenelor. Sunt multe de făcut și de schimbat, dar proiectul ANES a făcut pași mari înainte”.

poza_anes_serbarile_29102015

Informații suplimentare:

Proiectul „START – O viață de calitate în siguranță!”, lansat pe 25 noiembrie 2014, de Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (fostul Departament pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați), în parteneriat cu Academia Națională de Informații Mihai Viteazul.

Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, axa prioritară 6 „Promovarea incluziunii sociale”, domeniul major de intervenție 6.3 „Promovarea egalității de șanse pe piața muncii”.

Acest proiect complex își propune o abordare integrată privind dezvoltarea unor mecanisme, măsuri și instrumente valabile și aplicabile la nivel național, care să genereze beneficii pe termen lung pentru persoanele care se află în situații de risc privind violența domestică sau traficul de persoane.

Regiunile de intervenție ale proiectului acoperă întreg teritoriul țării și se adresează unui grup țintă de 11.150 persoane, din care 1.000 femei viitoare persoane de sprijin pentru victimele violenței domestice și ale traficului de personae, 4.000 femei victime ale violenței domestice, 1.000 copii aflați în situații de risc, 50 persoane victime ale traficului de personae, 4.000 experți din cadrul structurilor publice cu responsabilități în prevenirea și combaterea violenței domestice și a traficului de persoane care interacționează cu victime, 550 manageri, 550 persoane din cadrul autorităților publice locale și centrale.

Problematica proiectului este una complexă și cuprinde 4 mari arii de acțiune:

– Îmbunătățirea cunoștințelor și competențelor specialiștilor și personalului care lucrează în domenii relevante, prin seminarii și programe de formare profesională;

– Campanii de informare privind problematica violenței domestice și cea a traficului de persoane;

– Măsuri eficiente de prevenire, combatere, intervenție și monitorizare;

– Dezvoltarea unitară și eficientă a serviciilor furnizate victimelor violenței asupra femeilor și victimelor traficului de persoane.

Mai multe detalii despre “Serbările Normalității”, puteți gasi accesând pagina de web http://serbarilenormalitatii.ro/

Sursa: Ministerul Muncii.

Similar Posts