|

De mărțișor cerem Parlamentului să voteze proiectul de lege pentru protecția minorelor și minorilor în fața agresorilor sexuali

1 martie 2023, București

Proiectul de lege care introduce vârsta de 16 ani ca vârstă minimă pentru consimțământ valid în cazul relațiilor sexuale cu minori și care ar oferi protecție acestora în fața agresorilor sexuali, așteaptă să intre pe ordinea de zi și să fie supus votului în Plenul Camerei Deputaților.

La începutul lunii martie, lună în care sunt celebrate drepturile femeilor și fetelor, solicităm parlamentarilor să acționeze pentru a crește protecția minorelor și minorilor în fața agresorilor sexuali:

⚠️ Urgentarea introducerii pe ordinea de zi a Proiectului de Lege pentru modificarea Codului Penal și Codului de Procedură Penală (Pl-x nr. 457/2022)
⚠️ Susținerea proiectului la vot în plen, pentru a fi adoptat cu largă majoritate.


Amintim că Raportul Inspecției Judiciare, publicat în iulie 2021, arată numeroase exemple de încadrare a faptelor de viol asupra minorelor de 10-12 ani ca acte sexuale consimțite cu bărbați adulți, justificând această încadrare prin faptul că minorele au consimțit la actele sexuale prin felul în care erau îmbrăcate, dezvoltarea fizică și comportamentul lor, și prin presupunerea că, dacă nu au spus nimănui ceea ce au trăit, fapta nu a existat sau justificând aceste fapte ca fiind asociate cultural cu minoritatea romă.

Numărul plângerilor privind infracțiunile contra libertății și integrității sexuale este în creștere în anul 2022:

⚠️ 1.997 de infracțiuni de viol (din care 869 asupra unui minor) și 1.189 de agresiuni sexuale (694 asupra unui minor) au fost înregistrate la poliție
⚠️ 3.097 de infracțiuni de acte sexuale cu un minor (din care 1.867 victime minore cu vârste între 13 și 15 ani și 157 de victime cu vârste sub 13 ani) au fost înregistrate la poliție
⚠️ din 1.773 de cauze privind infracțiunea de viol soluționate de parchete, 75% au fost soluționate prin clasare
⚠️ din 2.125 de cauze privind infracțiunea de act sexual cu un minor soluționate de parchete, 1.240 au fost soluționate prin clasare și 222 prin renunțare la urmărirea penală
⚠️ 92% dintre victimele inculpaților trimiși în judecată în 2022 pentru viol, agresiune sexuală sau act sexual cu un minor sunt femei și fete (215 femei și 1011 fete)


Peste 8700 de cauze privind infracțiunile de viol, agresiune sexuală sau act sexual cu un minor erau nesoluționate la finalul anului 2022.
Abuzurile sexuale asupra minorilor sunt de cele mai multe ori ascunse, greu de dovedit din cauza relației inegale de putere dintre agresorii adulți și victimele minore. Probatoriul în cazurile penale este pe umerii victimelor minore ale violenței sexuale, nu ai agresorilor, fiind mult mai greu pentru victimele minore să asigure probatoriul care să dovedească constrângere, punere în imposibilitate de a-și exprima voința sau faptul că agresorul a profitat de această stare în care s-a aflat minorul, așa cum este precizat în Codul Penal în cazul infracțiunilor de viol. Introducerea limitei de vârstă de 16 ani diminuează presiunea pusă pe victimele minore de a demonstra o infracțiune care are de cele mai multe ori un caracter ascuns.

Există o cultură bine înrădăcinată a sexualizării fetelor de la cele mai fragede vârste care justifică violența sexuală asupra acestora. Mai mult, 55% dintre români consideră că violul este justificat în anumite situații – dacă victima era îmbrăcată sumar, dacă a acceptat să îl însoțească pe agresor acasă sau dacă a consumat băuturi alcoolice sau stupefiante[1] (Eurobarometru 449, 2016). Pentru incapacitatea statului român de a oferi o protecție efectivă minorelor, România a fost condamnată de CEDO în cauza M.G.C. împotriva României prin Hotărârea din 15 martie 2016[2].

Scrisoarea este semnată de 73 de organizații și susținută de Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor, Coaliția pentru Egalitate de Gen, Platforma Protect.

Semnatari ai scrisorii deschise:

Centrul FILIA
Fundația Centrul Parteneriat pentru Egalitate-CPE
Asociația Transcena
Asociația ANAIS
Asociația GRADO
Casa Ioana
Asociația Inovatrium
Asociația Femeilor împotriva Violenței – Artemis
Institutul Est European de Sănătate a Reproducerii
Asociația Pas Alternativ
Asociația VIS
Societatea Doamnelor Bucovinene
Asociația SPICC
Asociațai Quantic
Asociația Femeilor Universitare
Asociația Psihosfera
Asociația Business Professional Women
Asociația SEVA
Asociația Szentkereszty Stephanie Egyesüle
Asociația Moașelor Independente
Asociația Iele-Sânziene
Asociatia pentru Libertate si Egalitate de Gen – A.L.E.G.
Asociația E-Romnja
Asociația ACTEDO
Asociația Plural
Asociația CeSiP
Asociația Ema
Asociația SECS
Societatea de Analize Feministe AnA
Asociația Sexul vs Barza
Abolishion
ADPARE
AIDROM
Asociația Generația Tânără (Unga-Liv)
Asociația Alternative Sociale
Asociația Centrul Creștin Betania
Asociația FREE
Asociația Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina
Asociația IZA
Centrul pentru Studiul Democrației
Dorcas Aid Romani
eLiberare
Fundația Micu Bogdan
Fundația Missio Link International
Fundația People to People
Fundația Ușa Deschisă
Justice and Care Romania
liberatED
LOGS
Funky Citizens
Asociația ACCEPT
Asociația Rise OUT
Fundația Centrul de Mediere și Securitate Comunitară
Asociația Romanian Women’s Lobby
Centrul pentru Inovare Publică
Fundatia Romana pentru Copii, Comunitate si Familie
Asociatia A.R.T. Fusion
Asociația CIVICA
Asociatia Esperando
ActiveWatch
CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică
Asociația Respiro
Miliția Spirituală
Asociația Pe Stop
Centrul Român de Politici Europene
Asociația Parcul Natural Văcărești
Fundația Greenpeace CEE România
Asociația Reality Check
Consiliul Național al Elevilor
Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile
Asociația Declic
Átlátszó Erdély/Transilvania Transparenta
Asociația PATRIR


[1] Comisia Europeană, 2016, Eurobarometru Special 449. Violența de gen, disponibil la adresa http://publications.europa.eu/resource/cellar/f60437fd-e9db-11e6-ad7c-01aa75ed71a1.0001.01/DOC_1

[2] Cererea nr. 61495/11 poate fi accesată aici: https://hudoc.echr.coe.int/eng#%7B%22appno%22:[%2261495/11%22]%7D

Similar Posts