Clujul are primul „Centru de Recuperare„ şi un „Centru de Consiliere„ pentru victimele violenţei domestice

Asociaţia Atena Delphi a înfiinţat un Centru de Recuperare (adăpost) şi un Centru de Consiliere pentru victimele violenţei domestice, structuri menite să vină în întâmpinarea nevoilor femeilor şi copiilor care se confruntă cu astfel de situaţii.

Acestea sunt realizate în cadrul proiectului “Meriţi să zâmbeşti din nou! – Servicii integrate pentru victime ale violenţei domestice”, proiect desfăşurat în parteneriat cu Fundaţia PULSE din Bulgaria şi finanţat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Centrul de recuperare nu este doar un loc în care victimele se ascund de agresori, ci împreună cu Centrul de Consiliere, formează un cadru organizat în care acestea primesc informaţii, învaţă să îşi depăşească problemele şi temerile, conştientizează că au drepturi şi redevin oameni puternici, capabili să pornească o viaţă nouă şi să zâmbească din nou.

Serviciile furnizate de asociaţie sunt oferite gratuit victimelor şi constau în primire şi găzduire temporară, asistenţă socială, consiliere juridică şi psihologică, psihoterapie, grup de suport, informare şi orientare. Aceste servicii sunt destinate femeilor care se găsesc într-o situaţie de violenţă domestică, fie ea fizică, emoţională (psihică) sau sexuală, ori toate acestea, şi care au nevoie de ajutor pentru a reveni la o viaţă în care le sunt respectate drepturile. Astfel, se urmăreşte reducerea unor serii de consecinţe precum traumele fizice şi psihice, probleme de ordin emoţional şi psihic, izolarea de societate, deprimare, neîncredere, lipsa de respect faţă de propria persoană, imposibilitatea de a se autoafirma şi chiar moartea.

“Ne-am dorit să venim în întâmpinarea nevoilor victimelor violenţei în familie cu o structură organizată şi capabilă să ofere soluţii complete. Am văzut de-a lungul timpului destule cazuri în care femeia ar fi dorit să plece de lângă agresor şi nu avea unde să meargă. Mai mult, familia făcea greşeala de a o încuraja să rămână, fie pentru copii, fie pentru ca “aşa trebuie”, iar ea se găsea în imposibilitatea de a se sustrage din acest mediu nociv. Acum, putem spune cu mândrie că avem soluţia pentru cele care vor să depăşească condiţia de victime şi să ia viaţa în propriile mâini. Cele două centre beneficiză de personal calificat, gata să ofere informaţii şi ajutor în cele mai complexe situaţii”, a declarat Luiza Buduşan, coordonatorul celor două centre ale Asociaţiei Atena Delphi.

Centrul de consiliere funcţionează la adresa: Piaţa Unirii nr. 4-5 – ap. 11; persoanele care doresc să beneficieze de servicii pot lua legătura cu specialiştii asociaţiei la numărul de telefon 0730-788 962/0264-439 389 cât şi la adresa de e-mail office@asociatia-atena.ro, pagina de web – www.asociatia-atena.ro sau prin intermediul paginii de Facebook a asociaţiei: https://www.facebook.com/atena.delphi .

Sursa: De Cluj.

Similar Posts