STUDIU: Aproape 18% din românce, victime ale agresiunii domestice

Una din cinci femei (17,8%) din România au declarat că au fost supuse, de-a lungul vieţii, unui tip sau altul de violenţă în familie, potrivit unui studiu. 93% din victime au fost pălmuite sau lovite cu piciorul, iar jumătate dintre acestea au fost trântite de perete sau podea. Mai multe femei care au trecut prin astfel de traume au ales sa împărtăşească la Gala Demnităţii, experienţele lor şi lecţia de viaţă învăţată.

Cercetarea naţională privind violenţa în familie şi la locul de muncă realizată de ‘’Centrul Parteneriat pentru Egalitate’’ arată că la fiecare 30 de secunde, o femeie este abuzată fizic sau verbal.

Studiul mai arată că una din cinci femei (17,8%) din România au declarat că au fost supuse, de-a lungul vieţii, unui tip sau altul de violenţă în familie. Dintre victimele violenţei domestice, aproape toate (93%) au fost pălmuite sau lovite cu piciorul, iar jumătate dintre acestea au fost trântite de perete sau podea. 16% dintre acestea au fost chiar lovite cu un cuţit sau alt obiect.

În ultimii ani, s-au înregistrat peste 65.000 de cazuri de violenţă domestică, mai mult de 800 de femei decedând în urma abuzurilor la care au fost supuse. În ceea ce priveşte situaţia persoanelor cu dizabilităţi, lucrurile sunt şi mai grave. La 30 iunie 2014, numărul total de persoane cu dizabilităţi din ţara noastră se ridica la 714.891 de persoane, cu 200.000 mai multe faţă de 2006. Femeile reprezintă 53,49% din totalul persoanelor cu dizabilităţi.

Unde pot apela victimele violenţei domestice

„Căsnicia mea a fost o închisoare. Nu îmi doream decât să mor şi să ies din calvarul acesta. Nu am găsit sprijin nicăieri, la nimeni. Dacă nu era fundaţia, eu nu ştiu dacă mai trăiam”, a povestit R. Savu la Gala Demnităţii. Femeia, care locuieşte în judeţul Ilfov, a trăit timp de 10 ani în teroare, cu un soţ alcoolic şi violent, care a despărţit-o de propriul copil şi care o umilea zi de zi în faţa rudelor. În prezent, femeia şi-a recăpătat încrederea în sine, munceşte şi îşi trăieşte viaţa fără să îi fie teamă că oricând i s-ar putea întâmpla ceva rău.

Alături de alte peste 900 de persoane care au trecut prin momente dificile, femeia a beneficiat de consiliere şi îndrumare din partea unor jurişti profesionişti, psihologi, psihiatri, asistenţi sociali sau consilieri vocaţionali prin programul “Alege Demnitatea” . De asemenea, programul a ajutat oameni cu dizabilităţi sau victime ale violenţei în familie oferindu-le cursuri de calificare în diverse meserii pentru a deveni independenţi financiar.

„Scopul nostru a fost să le arătăm acestor oameni că nu sunt singuri, să îi sprijinim să aleagă viaţa demnă pe care o merită şi drumul spre mai bine, să îşi recapete încrederea şi respectul de sine, iar acum, când au reuşit să devină stăpâni pe propria viaţă, sărbătorim demnitatea împreună cu ei. Poveştile de succes prezentate în cadrul Galei cu acordul lor reprezintă doar o mica parte dintre realizările proiectului care a fost un pilot desfăşurat în 4 judeţe ale ţării, ceea ce ne face să fim mândri şi ne dă putere să mergem mai departe, sprijinind persoane care trec prin momente dificile în viaţă, cu dorinta de a extinde pe plan naţional munca noastră”, spune Andreea Marin, preşedintele Fundaţiei Preţuieşte Viaţa şi ambasadoarea proiectului Alege Demnitatea.

Surse:

Alege Demnitatea

Adevărul

Agenția de presă mondenă

 

Similar Posts