Statistici privind violența în familie: aproape nouă mii de cazuri de lovire și alte violențe și 80 de violuri în familie, în primele 6 luni ale anului

”Violența împotriva femeilor” a fost recunoscută ca și concept în legislația din România prin ratificarea Convenției de la Istanbul,[i] intrată în vigoare în septembrie 2016. În prezent, autoritățile Statului colectează date detaliate numai pentru cazurile de violență în familie și asta abia din luna februarie 2014. Pentru celelalte tipuri de violență împotriva femeilor nu există cifre detaliate.

La cererea Centrului FILIA, în baza accesului la informații publice, Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) a comunicat că în primele 6 luni ale anului 2016, la nivel național, s-au înregistrat 8.926 de sesizări privind infracțiunea de lovire și alte violențe săvârșite în familie[ii]. Copiii de ambele sexe sunt afectați aproximativ egal de actele de lovire și alte violențe în familie. Dintre adulți, femeile sunt cele mai afectate (79% dintre victime sunt de sex feminin) iar majoritatea agresorilor sunt bărbați (92,3%)

În aceeași perioadă au fost raportate 81 de cazuri de viol în familie. Victima îi este agresorului partener/ă în 21% dintre cazuri și fiu sau fiică în 44.4% dintre cazurile sesizate. Din datele poliției reiese că toți agresorii care au violat sunt bărbați.

Cifrele se referă numai la cazurile care ajung să fie sesizate la poliție, un număr infim comparativ cu datele colectate în studiul din 2014 al Agenției Europene pentru Drepturi Fundamentale  în care se arăta că 1 din 4 femei din România a fost, cel puțin odată în viață, agresată fizic sau sexual de partenerul său.

Numărul extrem de redus de acte de violență fizică sau viol raportate la Poliție demonstrează lipsa încrederii victimelor în autoritățile Statului și faptul că instrumentele legale existente și serviciile de asistență aflate la dispoziția lor nu le oferă siguranță imediată. De aceea considerăm necesară introducerea imediată a ordinului de protecție de urgență emis în maximum 24 de ore de la constatarea faptei.

Pentru a putea dezvolta politici publice potrivite pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor este necesar ca autoritățile din România să colecteze date statistice cât mai detaliate pentru a înțelege cine sunt agresorii, cine sunt victimele, care este relația dintre victimă și agresor, unde au loc faptele de violență.


infografic-violenta-2016_1infografic-violenta-2016-_2infografic-viol-2016_1infografic-viol-2016_2
[i] Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice

[ii] Datele statistice privind violența în familie au fost transmise de Inspectoratul General al Poliției Române ca urmare a unei cereri formulate în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public.

Similar Posts