Felvonulás ,,Együtt a nők biztonságáért,, (Bukarest, Románia)

Szombaton, október 14.-én,15 órai kezdettel lesz megszervezve az ,,Együtt a nők biztonságáért,, nevű felvonulás, szervezők a Nők elleni erőszak Országos Hálózata (VIF).
Indulunk a Piața Universității-tól, és a Coltea parknál megyünk át az Antipa Múzeumhoz.
A BIZTONSÁG EGY ALAP JOG. A BIZTONSÁG EGY ALAPFOKÚ SZŰKSÉGLET.
Szervezők: Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor


KIÁLTVÁNY 2017
Gyertek Felvonulni!
●          Mert mindennap tanui vagyunk a nők elleni erőszak különböző formáinak, és ezeket nem bűnteti sem a közösség sem a román állam. A nők foglyai egy olyan kulturának, amelyben a bántalmazott nők el nem hihetők, hibáztatják őket és meg vannak bélyegezve.
●          Romániában minden negyedik nő testi bántalmazás vagy szexuális erőszak áldozata (FRA, 2014);
●          Mert a gyilkosságok 25%-a a családtagok között történt 2015-ben (Minisztériumi adatok szerint)
●          Mert a védelmi rendeletet igénylő bántalmazott személyek közül 90%-a nő.
●          Mert még nem létezik sürgősségi védelmi rendelet, amit a rendőr kiadhat helyben, amikor megállapitja hogy elkővették az erőszakot, ami reális időben védelmet nyújthat a bántalmazott nőnek.
●          Mert minden nőket bántalmazó törvényes elítélése közelebb vihet egy olyan világhoz, ahol a nők biztonságban élnek
●          Mert a  szexismus, rasszismus, osztályizmus, homofóbia olyan gátak, amelyekkel a nők kell szembesüljenek amikor fel akarják jelenteni az erőszakot, bántalmazást és a visszaélést.
●          Mert szeretnénk kifejezni a szolidaritásunkat minden olyan nő iránt akit kényszerít a helyzet, hogy bántalmazásos környezetben túlélő legyen.
●          Mert érdekel, együttérzünk, és nem akarunk részesei lenni a bántalmazásnak hallgatásunkkal.
●          Mert szeretnénk nyilvánosan feljelenteni a nők elleni erőszakot és elítélni az erőszakos viselkedést.

MIT SZERETNÉNK ETTŐL A FELVONULÁSTÓL ?
Szeretnénk elitélni azon férfiak agressziv viselkedését akik azt hiszik, hogy joguk van fenyegetni és ütni élettársukat, vagy a volt élettársukat, megerőszakolni őket, amikor nem adják beleegyezésüket a szexuális aktusba, képesek káromkodni az úton és a közjárműveken, vagy szexuálisan zaklatják a diáklányokat vagy munkatársnőket.
Fel akarjuk hivni a figyelmet azokra a gátakra amelyekkel szembe kell szállniuk külömböző női csoportoknak  a nemek és identitások határán.: kisjövedelmű nők, munkanélküliek, fogyatékos nők, rroma nők vagy külömböző más etnikai vagy vallásos kisebbséghez tartozó nők, bevándorlottak, LBT vagy szexuális dolgozók. A nőket, függetlenül hogy milyen csoportból származnak, és melyek a sebezhetőségük, a társadalom elnyomja  azért, hogy eldughassa a férfi által elkövetett erőszakot, hogy a környezet ne itélje el emez férfiakat.

MIT KÉRÜNK A HATÓSÁGOKTÓL?
– Válltoztassa meg sürgősen a törvényzetet úgy hogy létezzen egy rendőr által kiadott ideiglenes védelmi rendelet, amikor ez megállapitja az erőszakot, így eltávolítja a bántalmazót, és reálisan és gyorsan védelmet nyújthat a nőnek.
– Sürgösen változtassa meg a Büntető Törvénykönyvet úgy, hogy a bántalmazó bűntetése folytatódjon akkor is, ha a bántott nő visszavonja feljelentését.
– Hivatalból kezdjék el a bűntető eljárást, ha a nő bizonyos számú napon át orvosi kezelésre szorul, egy realitásnak megfelelő szám legyen, nem csak akkor, amikor félholttá verték (90 nap a jelenlegi tőrvényben).
– Legyenek szakképzett személyek a nők ellen elkövetett erőszak esetekben, akik megelőzhetik az utóbántalmazást, az ismételt traumát.
– Legyenek menedékhelyek szakképzett személyzettel a szexuálisan erőszakolt nőknek, akik a bántalmazott nők érdekeit képviseljék, gondolva mind a pszihológiai szaktanácsadásra, mind a törvényes szaktanácsadásra.
– Hivatalból kezdjék el a bűntető eljárást, ha megtudják a kiskorúak sexuális kihasználását.
– Legyen reális közreműködés a különböző intézetek között, akárhányszor van egy erőszak helyzet a családon belül, nemi erőszak, zaklatás, vagy kihasználás. A rendőrség, a törvényszék, és az egészségügyi rendszer egy reális védőhálózatot kell képezzen. Az intézetek képviselői a bántalmazott nőt tisztelettel és szakképzetten kezeljék ahhoz, hogy biztassák az elkővetett agresszió lejentésére és a bántalmazó feljentésre.
– A bántalmazás elnézésére a tolerancia legyen 0-ás, és vezessenek be olyan oktatótanfolyamokat ahol a nemi egyenjogúságra fektetnek hangsúlyt, illetve tanulnak a bántalmazás megelőzéséről és az erőszak megállításáról.    .
– Legyenek legális eszközök az olyan radió-TV adók megállitására, amelyben a nőket lekicsinylik, hirdetik az erőszakéltető kulturát, vagy szórakoztatónak itélik meg a bántalmazást.

HOGYAN TUDSZ RÉSZTVENNI?

1. Add tovább a felvonulási információt. Bíztasd ismerőseidet, legyenek velünk.
2. Gyere a felvonulásra és add át azt az üzenetet, hogy elítéled a nők elleni erőszak bármelyik formáját. Ha tudsz, a felvonuláson vegyél piros ruhadarabot magadra.
3. Hozzál magaddal egy a nők elleni erőszak  üzenettel feliratozott  táblát.
4. Küldj egy videó-, fotó- vagy irásos üzenetet, amelyből kiderül, hogy elitéled a nők elleni erőszakot. Kérünk amikor felteszed jelenitsd meg az üzenetet hashtag #STOPVIF-et, vagy tedd a felvonulás Facebook  oldalára : Marșului – Împreună pentru siguranța femeilor!

A változás bennünk kezdődik. Legyünk az erőszak túlélőivel szolidárisak!


Event Facebook: https://www.facebook.com/events/495957484112761/ 

Similar Posts