Petiție: fără teste de virginitate

Femeile și fetele sunt supuse testelor de virginitate la presiunea părinților sau a potențialilor soți pentru a le fi stabilită virtutea, onoarea sau valoarea socială în vederea căsătoriei, sau la cererea organelor judiciare pentru a stabili fapta de viol.

Testarea virginității este înrădăcinată în norme patriarhale, de control și de discriminare a femeilor și fetelor conform cărora sexualitatea feminină nu ar trebui să se manifeste înaintea căsătoriei, în caz contrar valoarea socială a fetei sau femeii este afectată și pune în pericol respectabilitatea ei și a familiei ei. Această practică reprezintă un act de violență împotriva femeilor și o încălcare a drepturilor omului, cum ar fi dreptul de a fi protejat de discriminare pe criterii de sex, dreptul la viață, libertate și siguranță a persoanei, inclusiv integritatea fizică și drepturile copilului (când este efectuată la o fată sub 18 ani).

Examinările solicitate de organele judiciare pentru constatarea violului pot provoca dureri suplimentare și pot reproduce actul inițial și, în consecință, duc la reproducerea traumei și victimizare. La multe fete și femei această practică are consecințe negative fizice, psihologice și sociale pe termen scurt și lung, precum anxietatea, depresia, stresul post-traumatic, stigmatizare și excludere.

Menționăm că OMS recomandă ca examinările virginității să nu fie efectuate în constatarea violului, întrucât ele nu constituie o probă științifică, utilă și sigură, din contră, având efecte adverse asupra sănătății psihice a fetelor și femeilor și, deseori, un impact asupra procedurilor judiciare în detrimentul victimelor și în favoarea agresorilor. Această situație exacerbează sentimentul de deznădejde și re-victimizare al victimelor.

Considerăm că punctul de vedere adoptat de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, autoritatea publică cu atribuții în domeniul combaterii discriminării, va putea contribui la o reglementare cât mai bine fundamentată asupra interzicerii efectuării testelor de virginitate, în acord cu convențiile adoptate la nivelul Organizației Națiunilor Unite și cu alte norme și recomandări internaționale și europene aplicabile.

Prezenta petiție este înaintată ca activitate în cadrul proiectului Împreună pentru siguranța femeilor: proiect de intervenție multidimensională împotriva violenței de gen, derulat de Centrul FILIA în parteneriat cu Asociația E-Romnja, Asociația Transcena, Asociația ANAIS și Asociația FRONT, prin programul Active Citizens Fund – Romania finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.