Memoriu pentru finanțarea programelor și serviciilor destinate prevenirii și combaterii violenței domestice în județul Prahova
Mai multe organizații solicită finanțarea adecvată a serviciilor destinate prevenirii și combaterii violenței domestice în județul Prahova, în acord cu prevederile Legii nr. 217/2003.
Violența împotriva femeilor și fetelor continuă să rămână o problemă extinsă și tolerată social. 1 din 4 femei din România a fost victimă a violenței fizice sau sexuale din partea partenerului sau fostului partener (Studiul FRA, 2016). Anual sunt înregistrate la Poliție peste 30.000 de infracțiuni de lovire sau alte violențe în familie, acestora li se adaugă celelalte infracțiuni săvârșite cu violență între membri de familie.
În primele șase luni ale anului 2022 au fost înregistrate la nivel național peste 26.000 de infracțiuni circumscrise Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice. În peste 90% dintre cazuri agresorii sunt bărbați, iar în majoritatea cazurilor victimele sunt femei. De la începutul anului au fost înregistrate, în medie, 10 plângeri pe săptămână privind infracțiunile de viol, agresiune sexuală sau act sexual cu un minor, în care victima era minoră, iar agresorul un membru de familie 1 . În perioada ianuarie – iulie 2022 au fost înregistrate la nivelul județului Prahova 683 de infracțiuni prevăzute de Legea nr. 217/2003 și, ca urmare a celor 3525 de intervenții ale poliției în cazuri de violență domestică au fost emise 91 de ordine de protecție provizorii. Echipa mobilă nu a fost solicitată în niciuna dintre cele 3525 de intervenții ale poliției. În primele șapte luni ale anului au fost încălcate 36 de ordine de protecție și ordine de protecție provizorii.
În anul 2021, la nivelul județului Prahova funcționa un singur tip de serviciu rezidențial prevăzut de lege, respectiv Locuința Protejată pentru victimele violenței domestice, înființată în cadrul proiectului Venus, cu o capacitate de 6 locuri 2 . Nu exista la nivelul județului Prahova niciun centru de primire în regim de urgență și niciun centru de recuperare pentru victimele adulte ale violenței domestice. Niciun centru de zi nu funcționa în județul Prahova în 2021 – centru de prevenire și combatere a violenței domestice, centru de informare și sensibilizare a populației sau centru de asistență destinat agresorilor.
Conform recomandărilor Grupului de Lucru pentru Combaterea Violenței Asupra Femeilor al Consiliului Europei ar trebui să existe minimum:
● Un loc în adăpost pentru femei la fiecare 10.000 de locuitori.
● Un centru de criză pentru victimele violului la 200.000 de femei, acoperind toate regiunile geografice.
● Un centru de consiliere pentru femei la fiecare 50.000 de femei.
Aceste recomandări înseamnă pentru județul Prahova că sunt necesare cel puțin:
● 76 de locuri în adăpost pentru femei
● 2 centre de criză pentru victimele violului
● 7 centre de consiliere pentru femei (raportat la datele Recensământului din 2011)