33 de femei ucise în 2021

Astăzi am ieșit în fața Guvernului pentru a trage un semnal de alarmă asupra violenței împotriva femeilor. Violență care, deși ignorată atât la nivel social cât și politic, continuă să aibe loc și să fie agravată de contextul actual.

Femeile se confruntă în această perioadă cu o dublă criză: nu doar cea a pandemiei ci și cu teroarea constantă și de altfel anterioară pandemiei: aceea a violenței de gen, care continuă să facă ravagii și să transforme viețile a mii de femei într-un coșmar cotidian.
Nu suntem în siguranță nicăieri, nici pe stradă nici în propria casă. Iar dacă partenerul sau un membru din familie ne agresează, nu avem unde merge; nu putem accesa servicii sociale care să ne vină în ajutor.

Deși a trecut mai bine de un an de pandemie, situația agravată a accesului femeilor la servicii sociale în situații de violență de gen nu s-a îmbunătățit. Dimpotrivă. În timpul izolării supraviețuitoarele nu au putut să acceseze servicii de medicină legală, asistență juridică sau socială. În acest moment femeile bătute care caută asistență medicală nu pot beneficia de tratament.

426 femei și fete au fost ucise de un membru de familie în ultimii 8 ani. Pe timp de pace, în România, au fost ucise de 16 ori mai multe femei și fete decât au fost uciși, în războiul din Afganistan, soldați români pe parcursul a 19 ani. Statul român are obligația constituțională de a garanta tuturor femeilor și fetelor dreptul la o viață în siguranță. Fiecare caz de violență domestică și de gen arată eșecul statului în garantarea drepturilor fundamentale.

Ne dorim respect, siguranță și tratament nediscriminatoriu pentru fete și femei pe timpul pandemiei. Vrem să fim în siguranță. Vrem să fim auzite. Acum.

♀️