logo-acf.png
unele-rufe
se-spala-in-public
rufe-pe-sarma-small.png

Tăcerea protejează doar agresorii. E timpul să scoatem la lumină violența împotriva femeilor, să ascultăm și să susținem supraviețuitoarele.

S-a încheiat campania de comenzi de tricouri și sacoșe cu donație în sprijinul supraviețuitoarelor violenței domestice.


Poți susține cauza în continuare prin donații simple în formularul de mai jos.

Rămâi aproape, campania „Unele rufe se spală în public” va continua cu noi inițiative!

 

Donează pentru ca România să aibă cât mai puține rufe de spălat în public

Poți dona și fără a comanda tricouri sau sacoșe cu mesaj, direct în formularul alăturat. Donațiile strânse în urma campaniei vor fi folosite pentru a sprijini femeile aflate în situații de violență domestică:

Advocacy

pentru finanțarea programelor și serviciilor pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor

Programe de educare și instruire

în instituțiile responsabile de protecția femeilor (DAS, DGASP, Poliția, echipele mobile de intervenție locală, consiliile județene și locale etc.)

Campanii de conștientizare și educare

cu privire la violența de gen pentru publicul larg

Donațiile online pot fi făcute o singură dată sau pot fi recurente, suma aleasă fiind plătită lunar. Poți opta pentru recurență la 3 luni, 6 luni, 9 luni și 12 luni dacă alegi LUNAR. De asemenea, poți opta să donezi altă sumă față de cele indicate.

Procesarea donației este asigurată de euplatesc.ro în condiții securizate.

Donează

Expoziția Rufelor Spălate în Public

Pe 25 noiembrie 2022, de Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor, am lansat Expoziția Rufelor Spălate în Public, prin care 30 de supraviețuitoare ale violenței domestice și-au făcut vocile auzite și și-au spus poveștile. Rufele au fost spălate în public în parcul Titan din București și în curtea Fire Club din Centrul Istoric. În parteneriat cu In a Relationship, am organizat și o expoziție secundară la unteatru, cu povești reale de la adolescente și adolescenți.

Ai și tu rufe de spălat în public?
Fă-ți vocea auzită!

Iată cum participi:

1. Descarcă template-ul alăturat

2. Scrie pe haine povestea ta

3.Publică imaginea rezultată pe Instagram, cu tag către @rufe.in.public și @centrulfilia

De ce să ne spălăm rufele în public?

În România, 1 din 4 femei a fost agresată fizic sau sexual de partener sau de fostul partener (FRA, 2016) si 55% dintre români consideră că violul este justificat în anumite situații (Eurobarometrul 449, 2017).

În anul 2022 au avut loc 55.206 infracțiuni de violență domestică, în creștere cu 12,5% față de anul 2021. Aproape o treime din cele 11.082 de ordine de restricție au fost încălcate (IGPR, 2023).

445 de femei și fete au fost ucise de un membru de familie în ultimii 9 ani. În primele șase luni ale anului trecut, 19 femei și fete au fost ucise de un membru al familiei (IGPR, 2022).

În tot acest timp, femeile aud mereu „Nu mai da din casă” și „Nu-ți mai spăla rufele în public”.

În realitate, tocmai tăcerea ajută agresorii, în timp ce victimelor li se iau vocea și șansa de a primi ajutor din afară.
Cu toții avem puterea de a opri violența împotriva femeilor: să le ascultăm poveștile, să le susținem să meargă la poliție, să le oferim un spațiu sigur dacă putem, să taxăm agresorii tare și răspicat, să donăm.

people.png
people-mobile

Proiect derulat de:

Proiect derulat de Centrul FILIA în parteneriat cu Asociația ANAIS, Asociația FRONT, Asociația E-ROMNJA, Asociația TRANSCENA cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.