|

Raportarea violenței de gen în cadrul serviciilor medicale pentru femei

Serviciile medicale pot avea un rol esențial în răspunsul la violența de gen și în prevenirea acesteia prin intervenția timpurie, prin tratament și oferirea de informații și prin referirea către serviciile de asistență specializată. Astfel, personalul medical poate avea un rol aparte în sprijinirea victimelor violenței de gen pentru obținerea asistenței de care au nevoie pentru combaterea violenței.

Pentru a veni în întâmpinarea nevoilor de formare a cadrelor medicale, a fost lansat un Manual de formare privind raportarea violenței de gen în cadrul serviciilor medicale pentru femei, în cadrul Proiectului “RESPONSE – O abordare integrată în raportarea violenței de gen în cadrul serviciilor de sănătate a mamei (Multi-Agency Response for Reporting on Gender-Based Violence in Maternal Health Services)”.

RESPONSE este un proiect cu o durată de 2 ani, cofinanțat de către Comisia Europeană prin programul de finanțare european DAPHNE. Proiectul este implementat în Austria, Germania, Franța, România şi Spania.

Proiectul este coordonat de către Departamentul de Sănătate Publică din cadrul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca, România, cu sprijinul cercetătorilor din domeniul violenței de gen şi a experților în politici publice din cadrul University of Bristol, Marea Britanie, având ca obiectiv principal dezvoltarea capacității de acțiune în identificarea și referirea victimelor violenței de gen în cadrul serviciilor de sănătate a mamei.

Femeile care sunt expuse violenței de gen și care se adresează serviciilor medicale au nevoie de un răspuns solidar și pozitiv, inclusiv de o eventuală identificare a semnelor violenței și de o referire ulterioară la un specialist în violența de gen.

Manualul vizează instruirea echipelor medicale, formate din personalul medical și asistenții sociali care colaborează în cadrul serviciilor medicale pentru femei.

Manualul include informații care pot duce la îmbunătățirea competențelor echipelor medicale în oferirea unui răspuns exhaustiv, centrat pe pacientă în adresarea violenței de gen.


Descarcă: Manualul de formare RESPONSE privind raportarea violenței de gen în cadrul serviciilor medicale pentru femei

Similar Posts