|

INFOGRAFICE: Cereri de emitere a unui ordin de protecție (2012 – 2016)

Bătaia, amenințările, lovirile, țipetele, teroarea, controlul programului zilnic, controlul banilor soției/soțului sau partenerei/partenerului înseamnă violență domestică. Prin ordinul de protecție emis de un judecător agresorul este obligat să păstreze distanța față de victimă. De obicei distanța este de 100 de metri iar ordinul de protecție cel mai adesea are 6 luni.

 

Între 2012 și 2016, la instanțele de judecată din toată țara s-au depus în total 15.313 de cereri de emitere a unor ordine de protecție. Cele mai multe, aproximativ o treime, s-au înregistrat în anul 2016  (5.132 de cereri).

Reclamanții care solicită ordine de protecție sunt în majoritatea covârșitoare a cazurilor femei (88%). Bărbații reprezintă 7% dintre reclamanți, iar în 3% dintre cereri reclamanții au fost femei și bărbați (de exemplu, părinții agresați de fiul major).

În România este nevoie de probe substanțiale pentru ca un judecător să emită un ordin de protecție. Ordinul de protecție este o măsură temporară și limitează pentru un interval scurt de timp dreptul agresorului de a se apropia de victimă. Din totalul de cereri pentru ordine de protecție făcute de victime mai puțin de jumătate au fost admise de instanța de judecată între 2012 și 2016. Astfel victima are timp să ia măsuri pentru a se proteja în continuare pe ea și, acolo unde este cazul, pe copii. Pînă la decizia finală victimele trăiesc în casă cu agresorul care face presiuni și, de multe ori ele iși retrag plîngerile.

Cererile de emitere a unui ordin de protecție se judecă în toate cele 176 de instanțe din țară și sunt procese civile. Unele instanțe au un număr total mai mare de dosare de judecat pe lună, altele au un număr mai mic de dosare de judecat. În general lungimea proceselor civile este destul de mare în România. Dar în cazul ordinelor de protecție legea a prevăzut, pînă în anul 2015, procedură de urgență iar din 2016 legea prevede ca aceste procese să fie judecate în maximum 72 de ore. Deși în 2016 duratele medii ale proceselor au scăzut foarte mult, au fost și sunt în continuare procese lungi care pun victimele în pericol.

 


Sursa datelor: Studiu exploratoriu cu privire la implementarea ordinului de protecție și a prevederilor referitoare la violența în familie din Codul penal al României în perioada 2012 – 2016

Similar Posts